Gå direkt till textinnehållet

Förundersökning mot GP-journalister nedlagd

Justitiekanslern har beslutat att lägga ned förundersökningen mot journalister på Göteborgs-Posten som misstänktes ha brutit mot källskyddet.

För drygt ett år sedan publicerade Göteborgs-Posten en artikel om en tidigare lokalpolitiker och idrottsprofil som dömts till fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och för sexköp. 

I artikeln intervjuades den dömde mannen inifrån fängelset och hans namn och bild publicerades både i papperet och på GPs sajt.

Mannen polisanmälde publiceringen och uppgav att han ställt upp på intervju under förutsättning att hans namn och bild inte publicerades. Justitiekanslern inledde därför i juni förra året en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten enligt yttrandefrihetsgrundlagen, det så kallade källskyddet, som innebär att den som använder sin meddelarfrihet har rätt att vara anonym.

Annons Annons

Nu har JK beslutat att lägga ned förundersökningen. Av utredningen framgår att journalistens och den dömde mannens uppgifter om vad som sagts om namnpubliceringen går isär, men av en ljudfil från intervjun framkommer att journalisten sagt att frågan om namngivning i slutändan skulle bestämmas av GPs ansvarige utgivare.

JK menar att detta är oförenligt med utgångspunkten för anonymitetsskyddet, eftersom huvudregeln är att det är meddelaren själv som förfogar över anonymitetsskyddet och inte redaktionen. Men eftersom mannen tycks ha accepterat att uppgiftslämnandet skedde utan löfte om anonymitet och valde att fortsätta intervjun kan inte JK finna att källskyddet har åsidosatts – vare sig uppsåtligen eller av oaktsamhet – av någon av de journalister som delgivits misstanke om brott mot tystnadsplikten.

”Eftersom jag således inte kan förvänta mig en fällande dom ska förundersökningen läggas ned”, skriver Justitiekansler Mari Heidenborg i beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos