Fortsatt medlemstapp för Journalistförbundet

7 maj, 2014

FOTO: Tomas Ohlsson Journalistförbundet fortsätter att tappa yrkesaktiva medlemmar. I april lämnade 45 aktiva medlemmar förbundet. På ett år är tappet nu 352 yrkesaktiva.

16 978 personer var medlemmar i Journalistförbundet den 30 april i år. På ett år har medlemsantalet sjunkit med 383. Det största tappet finns bland de yrkesaktiva, minus 352 medlemmar. Också antalet studerandemedlemmar har minskat det senaste året, med 100 personer, medan seniorerna har blivit 69 fler.

Det sjunkande medlemsantalet tas på stort allvar av förbundets styrelse. Som Journalisten skrev i februari, då medlemsantalet för första gången på många år sjönk under 17 000, kräver förbundsstyrelsen nu att kansliet ställer om sin verksamhet mot större fokus på organisering och medlemsrekrytering.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling pekade då på att många journalister just nu lämnar branschen i takt med att redaktionerna krymper:

– Utifrån branschens utveckling är medlemstappet inget konstigt. Många medlemmar byter bransch och lämnar därmed förbundet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies