Fortsatt förtroende för
medier efter terrordådet

20 april, 2017

Efter terrordådet i Stockholm har media fått utstå en del kritik för sin rapportering. En majoritet av svenskarna tycker dock att massmedia generellt skötte sig bra och public service får ökat förtroende. Det visar en ny undersökning av Novus på uppdrag av SVT.

En majoritet av svenskarna, 57 procent, tycker att massmedia generellt skötte rapporteringen bra. Ungefär en femtedel tycker varken att rapporteringen var bra eller dålig medan 21 procent tycker att den var dålig.

57 procent tyckte att SVTs rapporteringen var bra, medan 11 procent tyckte att den var dålig.

”I dag kommer mediekritiken omedelbart, så det är intressant att få en insikt i vad publiken faktiskt tycker. Sedan betyder inte den här undersökningen att det inte finns kritik att ta till sig. Det finns jättemycket att utveckla”, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till svt.se.

För en majoritet av svenskarna har förtroende för medierna inte ändrats efter terrorattacken. Men det är en större andel som fått ökat än minskat förtroende för SVT, SR och Dagens Nyheter. Hos Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet är det tvärtom fler läsare som har fått minskat än ökat förtroende.

”Det finns en diskrepans. Kvällstidningarna hade enorm och återvändande trafik under de här dagarna, samtidigt som de får minskat förtroende i den här undersökningen. Det är svårt att förstå hur det hänger ihop”, säger Jan Helin.

Nära 8 av 10 kände till terrordådet inom en timme från att det inträffat och 61 procent fick reda på det inträffade via media, där pushnotiserna har fått ökad betydelse. Flest nåddes av nyheten via Aftonbladet och därefter kom Facebook.

Fotnot: Undersökningen bygger på 1 027 intervjuer med ett riksrepresentativt urval och är utförd av Novus på uppdrag av SVT under den 10 april.

 

 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies