Förtalsmål mot idéhistoriker som skrev om Nya Tider

13 september, 2018

Idéhistorikern David Karlsson har stämts för förtal av en präst han intervjuar i sin text i en antologi om högerrextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan.

Dagens Nyheter rapporterar i dag om förtalsmålet mot David Karlsson, som går upp i Göteborgs tingsrätt den 10 oktober. Det tryckfrihetsjuryn ska avgöra är om Karlsson förtalat en intervjuperson genom att använda orden ”avskedad” och ”rättshaverist” om denne.

David Karlsson som tillbakavisar anklagelserna om förtal säger till DN att han upplever att stämningen är del av ett större mönster, vilket gör den än mer oroväckande:

”Högerradikala krafter försöker använda juridiska medel för att tysta kritiska röster”, menar han.

DN erfar att flera svenska skribenter på senare år ska ha blivit hotade med en rättsprocess efter att ha skrivit om personer med kopplingar till den svenska radikalnationalistiska miljön.

Den intervjuade prästens advokat nekar till att stämningen skulle ha politisk grund.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Hampus Hellekant fre, 2018-09-14 17:52
Det hela är enkelt. Begå inte förtal! Skriv inte nedsättande saker i onödan. Jag har själv, som utpekad högerextremist (vilket jag var för 20 år sedan men man fortsätter ändå) skickat kravbrev på ekonomisk ersättning för förtal till ett flertal vänsteraktivister som skrivit nedsättande saker om mig på internet, så sent som för mindre än ett år sedan. Inte en enda gång har någon av dessa personer bestridit mina krav och velat ta saken i domstol. Varje gång har de betalat in det ersättningsbelopp som jag begärt (mellan 5000-10000kr) hellre än att ta en domstolsförhandling och där försvara sina påståenden. Vad säger det egentligen? Det säger i alla fall mig att de insett det utsiktslösa i att vinna och att många på vänsterkanten är uppfyllda av någon slags tro att det är okej att påstå vad som helst om personen kan pekas ut som "högerextremist". Tyvärr är det svårare att få rätt mot medier med utgivningsbevis. Lagstiftningen bör ändras så att det inte är så kostsamt att väcka enskilt åtal i sådana tryckfrihetsmål.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies