Gå direkt till textinnehållet

Förtalslagarna i egna landet ska gälla i EU

Det rättsliga utskottet i Europaparlamentet beslutade i dag om ett klargörande när det gäller vilket lands lagar som ska gälla i förtalsfrågor inom EU. - Det är historiskt. Rapporten har legat öppen sedan 2005 utan att det har gått att få något som helst gehör, säger Cecilia Wikström (FP), som nyligen blev rapportör för ärendet.

Sedan 2005 har det inte gått att få något gehör för frågan hur man ska lösa lagstiftningen kring förtal inom EU.

För två och en halv månader sedan tog Cecilia Wikström över som rapportör i ärendet och hon har nu lyckats sy ihop en överenskommelse.

– Jag valde en ny inriktning och är förstås jätteglad över att det nu har gått igenom, säger hon i en kommentar till Journalisten.

Det nuvarande systemet har bland annat inneburit att en svensk tidning kan stämmas för att ha förtalat en utländsk person i Storbritannien. Trots att den svenska tidningen kanske bara har en minimal utgivning i Storbritannien riskerar man i dag att behöva försvara sig enligt brittisk lagstiftning.

– Det är helt enkelt inte rimligt att en nyhetsredaktion ska förväntas känna till förtals- och skadeståndslagstiftning i 27 olika europeiska länder när de ska avgöra vad de får publicera. Den rådande situationen riskerar att leda till självcensur från mediernas sida vilket är oacceptabelt, säger Cecilia Wickström i ett pressmeddelande.

Den rapport som nu antagits av det rättsliga utskottet innebär att om någon vill stämma exempelvis en tidning, radio- eller TV-kanal i ett annat land för förtal så ska man använda den lagstiftning som gäller i landet där publikationen eller sändningen har sin huvudsakliga målgrupp, eller där den har sin redaktion.

Det rättsliga utskottet beslutade att föreslå ett tillägg till Rom II-förordningen med det innehållet.

Den ansvarige kommissionären Viviane Reding har lovat att komma med ett lagförslag i samma riktning. Den tionde maj ska Europaparlamentet  anta rapporten.

Fler avsnitt
Fler videos