Gå direkt till textinnehållet

Förstatidningar söker presstöd

Gefle Dagblad är en av flera förstatidningar som ansöker om presstöd inför nästa år.

Gefle Dagblad ansöker om presstöd för sin utgivning av papperstidningen. Upplagan har sjunkit och når inte längre 30 procent av hushållen i Gävle.

”Vår affärsidé är inte att leva på bidrag, men ser vi att vi uppfyller kraven för presstöd vore det inte ansvarsfullt mot läsare och medarbetare att inte söka”, säger utgivaren Anders Ingvarsson till Arbetarbladet.

De sjunkande upplagorna har lett till att allt fler förstatidningar söker presstöd, konstaterar Kajsa Rohdin som är presstödshandläggare på Myndigheten för press, radio och tv.

Annons Annons

– De senaste åren har vi fått ansökningar även från en del som tidigare varit utanför systemet. Till exempel har Göteborgs-Posten, Trelleborgs Allehanda och Gefle Dagblad sökt för nästa år, säger hon.

Även om en tidning har en upplaga som understiger 30 procent av hushållen på utgivningsorten, finns en öppning för presstödsnämnden att avslå ansökningar.

– Nämnden kan titta på om man anser att täckningsgraden i de här fallen ger en missvisande bild av tidningarnas konkurrensförmåga på annonsmarknaden. Är det så att de trots allt bedöms ha en stark ställning på annonsmarknaden, eller inte?

Fler avsnitt
Fler videos