Gå direkt till textinnehållet

Förslag på utökad censur i Ukraina

Reportrar utan gränser kritiserar ett lagförslag som skulle göra det möjligt för Ukrainas regering att stänga tidningar och blockera webbplatser med hänvisning till landets säkerhet.

Om lagförslaget antas skulle Nationella säkerhets- och försvarsrådet (RNBO) få möjlighet att stoppa nationella eller internationella medier från att publicera material och blockera sajter med motiveringen att man vill ”skydda nationella intressen” utan att behöva hänvisa till ett domstolsbeslut.

I lagförslaget står det vidare att ”sändning av TV eller radiokanaler” och ”användningen av ukrainska sändningsfrekvenser” kan förbjudas.

Varken parlamentets yttrandefrihetskommitté eller någon av de arbetsgrupper som bildats för att företräda medier i Ukraina har tillfrågats.

Annons Annons

”Om detta lagförslag antas blir det ett stort bakslag för informationsfriheten i Ukraina. Vi uppmanar parlamentarikerna att förkasta denna proposition”, säger Johann Bihr, ansvarig för Reportrar utan gränser i Östeuropa och Centralasien i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos