Gå direkt till textinnehållet

Förlängd programanställning på public service

Programanställningen för public service-anställda journalister förlängs till fyra år i det nya kollektivavtal som tecknades i går.

Avtalet som tecknades igår mellan Journalistförbundet och Medieföretagen är treårigt och innehåller löneökningar på totalt 6,1 procent. Därtill har man nått fram i frågan om flexpension. Pensionsavsättningarna ökas med 0,4 procent och möjligheten att gå ner i tid från 62 års ålder förstärks.

Dessutom blir det ett utökat föräldratillägg med en extra månad, nu även för visstidsanställda på längre kontrakt.

Det Journalistförbundet har fått ge i gengäld är en förlängd programanställning, man lägger sig nu på samma nivå som Unionen, ett avtal som förbundet tidigare kritiserat.

Annons Annons

– Situationen med att folk har hoppat mellan avtalsgränserna för att kunna jobba längre kommer inte längre att finnas, säger förhandlingschefen Johan Lif.

Samtidigt är trygga jobb en profilfråga för er, och ni har kritiserat Unionens avtal.
– Man kan hålla fast vid en abstrakt ideologisk princip, men eftersom Unionens avtal gäller som defaultläge blir vårt avtal helt verkningslöst. Att vi hänger kvar med en tvåårig programanställning hjälper ingen. Då är det bättre att vi hjälper de som är programanställda att organisera sig. Problemet nu har varit att avdelningar inom SR har haft en närmast obefintlig facklig organisering, så kan vi inte ha det.

Är du rädd att medlemmar tycker att ni ger upp frågan?
– Det hoppas jag att de inte ska. Vi har också infört förtydliganden om hur programanställning ska användas, och att det inte ska gå att stapla olika programanställningsperioder på varandra. Det här måste följas av en lokal diskussion om hur man ska tillämpa dem.

En annan eftergift har varit att varseltiden för att ändra arbetstider förkortas från 28 dagar till 21. Det gäller dock inte veckovilan.

En partsgemensam arbetsgrupp om arbetstider tillsätts samtidigt för att se över hur arbetstider förläggs, liksom en om upphovsrätt.

Det är många arbetsgrupper som tillsätts. Tror ni på det sättet att komma framåt?
– Om båda parter tror på dem har det ett värde. Vi har nått fram i delar tidigare. Det finns exempel på att arbetsgrupper inte har lett till någonting, och att de gett effekt. Det beror på vilken ambition man har när man går in i dem, säger Johan Lif.
 
Här kan du läsa mer om kollektivavtalet på public serviceområdet.
 
Journalisten söker Medieföretagen.
Fler avsnitt
Fler videos