Bild som uppges visa Jamal Khashoggi på väg in till det saudiska konsultatet i Istanbul.

Företag och nyhetsmedier bojkottar saudisk konferens

22 oktober, 2018

Mordet på Khashoggi Reportrar utan gränser kräver att länder fryser sina handelsförbindelser med Saudiarabien och bojkottar det ekonomiska mötet ”Future Investment Initiative” som ska starta imorgon. Flera stora företag och medier har redan ställt in sin närvaro på mötet.

På fredagskvällen bekräftade saudiska officiella källor att journalisten Jamal Khashoggi är död. Det efter att helt ha förnekat kännedom om vad som hänt efter det att Jamal Khashoggi för snart tre veckor sedan klev in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och sedan inte kom ut.

Enligt uppgifterna från Saudiarabien ska det ha uppstått ett bråk på ambassaden som ledde till att Khashoggi avled. Uppgifter som tidigare har kommit från Turkiet säger istället att journalisten torterades och styckmördades inne på konsulatet av saudisk säkerhetstjänst, se tidigare artikel i Journalisten.

I helgen har Reportrar utan gränser gått ut med en uppmaning om att frysa alla kommersiella kontakter med Saudiarabien och bojkotta mötet ”Future Investment Initiative” som ska hållas i Riyadh med start imorgon, tisdag. Under mötet som kallas ”Davos in the dessert” träffas makthavare för att diskutera världsekonomin.

Flera stora företag bojkottar redan mötet som en följd av Khashoggis försvinnande, har Aftonbladet tidigare rapporterat. Bland de företag som redan har valt att bojkotta finns bland annat Google, Ford och Mastercard. Stora nyhetsmedier som Washington Post och CNN väljer att inte rapportera från konferensen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Mordet på Khashoggi

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies