Gå direkt till textinnehållet

Fördömer Kinas attack på Baksi

Publicistklubben, Svenska Pen, RSF, Journalistförbundet, Förläggareföreningen och Författarförbundet markerar mot den kinesiska ambassadens smutskastning av Kurdo Baksi. UPPDATERAD

Journalisten rapporterade igår att Kinas ambassad i Stockholm i ett mejl anklagar journalisten och debattören Kurdo Baksi för ”förvrängning av fakta”, ”smutskastning”, och ”hatkampanj”, i samband med Baksis ställningstagande för den fängslade Gui Minhais frihet.

I ett brev adresserat till Kinas ambassad i Stockholm protesterar idag sex yttrandefrihetsorganisationer mot ambassadens agerande och fördömer ambassadens påståenden om honom. De sex ordförandena Robert Aschberg, Jesper Bengtsson, Erik Halkjaer, Ulrika Hyllert, Jesper Monthán och Grethe Rottböll skriver att det är ”oacceptabelt” av ambassaden att utmåla Baksi som en lögnare.

”Ambassaden insinuerar att Kurdo Baksi ljuger om fallet Gui Minhai, trots att människoorättsorganisationer och regeringar över hela världen är eniga om att Kina har brutit mot svensk och internationell lag genom att kidnappa en svensk medborgare i tredje land”, skriver de.

Undertecknarna kräver också, liksom Sveriges utrikesminister, att Gui Minhai ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och släpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj.

Uppdatering:

Kinas ambassad skriver i ett mejl skickat till flera redaktioner och adresserat till de sex organisationerna att man ”bestämt avvisar ert så kallade 'fördömande'. De som måste fördömas är de som sjunger mänskliga rättigheter men inte respekterar Gui Minhais egen rätt att välja sitt medborgarskap, de som bara applåderar sin egen yttrandefrihet men förnekar andra deras”, skriver ambassaden bland annat.

Fler avsnitt
Fler videos