Gå direkt till textinnehållet

Förbundet sågar public service-förslaget

Public service-kommitténs betänkande om bland annat ny finansiering av SVT, SR och UR som presenterades på eftermiddagen attackeras av Journalistförbundet. ”Ett stort intrång i oberoendet”, säger Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben på SVT.

Flera representanter för Journalistförbundet attackerar public service-kommitténs förslag om ny finansiering av public service-bolagen.

”Det är mycket oroande att utredarna lägger förslag om att utöka Granskningsnämndens uppdrag till att också granska programföretagens produktivitet, kostnadseffektivitet och resursförbrukning. Det är inte att värna oberoendet att ge en statlig myndighet i uppgift att ha detaljerade synpunkter på hur programbolagen väljer att arbeta för att fullgöra sitt uppdrag”, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

Petteri Karttunen, ordförande i journalistklubben vid SVT, anser att förslaget innebär ett ingrepp i den publicistiska integriteten.

”Förhandsprövningen av nya public service-tjänster är inte ny, men tyvärr vill utredningen förstärka detta ingrepp i den publicistiska integriteten. Förhandsgranskningen är i praktiken ett sätt att ge de kommersiella etermedieföretagen rätt att tillsammans med staten pröva vad public service-företagen får och inte får göra för att utveckla sin verksamhet. Det är också ett stort intrång i oberoendet”, säger Petteri Karttunen.

Själva finansieringen av bolagen via en öronmärkt skatt är enligt, Ulrika Hyllert, ordförande i SRs journalistklubb acceptabel om det skapas tillräckliga garantier för att programbolagen själva ska kunna hantera medlen och att skatten aldrig blir en del av statsbudgeten.

Dessutom riktar Journalistförbundet kritik mot den schablonmässiga kompensationen för kostnadsökning om två procent per år. Enligt förbundet skulle en sådan ökning leda till en urholkning av anslagen.

Även Sveriges Radios ledning, Mats Svegfors och Cilla Benkö, anser att uppräkningen med två procent per år är otillräcklig, även om deras första intryck är att ”man åstadkommit ett gediget betänkande”.

Svegfors och Benkö ifrågasätter också om finansieringssystemet vid sidan av statsbudgeten är en robust och långsiktig lösning, eller ”om det är ett slags nödlösning som riskerar att falla sönder, i sämsta fall redan under den fortsatta beredningen”.

”Faller förslaget och public service i stället skulle finansieras via statsbudgeten, skulle det innebära en avgörande förändring av public service politiska oberoende”, skriver Mats Svegfors och Cilla Benkö i en kommentar.

De efterfrågar också en bred parlamentarisk överenskommelse.

SVTs VD Eva Hamilton har meddelat att hon inte gjort något ställningstagande till förslaget i dag.

URs VD Erik Fichtelius välkomnar efter en snabb läsning betänkandet, eftersom han anser att kommittén lägger stor vikt vid att värna public service i ett samhälls- och demokratiperspektiv, samt att URs uppdrag inom utbildningen stärks.

”Det är positivt att kommittén kommer med förslag på hur finansieringen kan göras oberoende av om man väljer en tv-apparat eller dator. Avgörande är dock att anslagsnivåer och oberoendet för public service kan säkerställas långsiktigt med de nya lösningarna”, säger Erik Fichtelius i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos