Gå direkt till textinnehållet

Förbundet riktar kritik mot nytt datalagringsförslag

Regeringens utredning kring den omfattande datalagring som bedrivs i Sverige är klar. Förslaget innebär bland annat att operatörerna inte längre ska tvingas lagra uppgifter om fast telefoni och mail som skickas från en fast internetanslutning. Journalistförbundet menar att den nya utredningen inte går tillräckligt långt.

Lagstiftningen om datalagring utgör ett alltför stort ingrepp i människors privatliv. Det har EU-domstolen slagit fast i ett avgörande från i vintras. Samtidigt är också datalagring ett viktigt verktyg för brottsbekämpningen. Det har gjort att regeringen har gett en utredning i uppdrag att se över reglerna.

Idag skriver utredarna på DN Debatt om det förslag som ska lämnas över till Morgan Johansson under onsdagen. ”Den enda rimliga modellen är en som liknar den nuvarande, men som är ännu mer begränsad”, skriver de.

Utredningen föreslår att man fortfarande ska lagra uppgifter om samtal, meddelanden och internetåtkomst, men att lagringen begränsas till de uppgifter som är mest värdefulla för brottsbekämpningen.

Annons Annons

Journalistförbundet gillar inte förslaget.

”Eftersom lagen troligtvis även i fortsättningen kommer att strida mot EU-rätten finns det en stor risk att det blir en vända till av domstolsprövningar. Det kommer att ta tid och kommer antagligen leda till att EU-domstolen återigen konstaterar att svensk lagstiftning inte håller måttet", säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, i ett pressmeddelande på förbundets sajt.

Den omfattande datalagringen som bedrivis i Sverige påverkar journalisters bland annat möjligheter att skydda sina källor. Därför har Journalistförbundet drivit frågan om att begränsa möjligheterna till datalagring.

"Det är hög tid att regeringen lyssnar på den kritik som vi och många andra organisationer framfört under många år. Det är inte ansvarsfullt av en regering att år efter år ignorera såväl kritik som domstolsavgöranden" säger Stephen Lindholm ordförande i förbundets yttrandefrihetsgrupp.

Fler avsnitt
Fler videos