Förbundet gör sig redo för konflikt
Journalistförbundet förbereder sig på konflikt. En central konfliktledning har inrättats. Och konfliktfonden ska kunna öppnas vid varsel.
Journalistförbundet förbereder sig på konflikt. En central konfliktledning har inrättats. Och konfliktfonden ska kunna öppnas vid varsel.
Sent på torsdagskvällen förra veckan beslutade Journalistförbundets styrelse att öka konfliktberedskapen. Detta med anledning av att avtalsförhandlingarna på dagspressområdet med Tidningsutgivarna havererade för drygt 14 dagar sedan. Journalistförbundet sade då nej till Medlingsinstitutets slutbud, varpå medlarna tackade för sig.
I detta vakuum har nu Journalist-förbundets styrelse beslutat att inrätta en central konfliktledning – en grupp på fyra personer – som genast börjat arbeta. Styrelsen beslutade även att konfliktfonden ska kunna öppnas och användas vid varsel. Förbundsstyrelsen har också skrivit till Medlingsinstitutet och uppmanat institutet att fullfölja sitt ansvar i den situation som uppstått.
– Medlarna borde ha insett att slutbudet inte var godtagbart för oss, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Nu vill vi att de agerar. Antingen genom att få Tidningsutgivarna och oss att sätta oss ned och börja förhandla. Eller att de kommer med ett nytt bud, säger hon.
Tidningsutgivarnas förhandlingschef Björn Svensson kommenterar Journalistförbundets ökade konfliktberedskap.
– Vi har noterat att Journalistförbun-
det har sammanträtt och säger sig ha fattat beslut om att öka sin konfliktberedskap. Om de väljer att öka konfliktberedskapen, väljer vi att öka förhandlingsberedskapen. Vi finns här och är öppna för förslag som kan lösa den här situationen. Journalistförbundet vet var vi finns. Bollen ligger fortfarande hos dem, säger han.
Medlingsinstitutet har inte hunnit ta ställning till Journalistförbundets uppmaning att agera. Men general-direktör Claes Stråht säger att han
ska ta kontakt med medlarna i början av nästa vecka för att se hur de ska gå vidare. Om de nu ska gå vidare.
– Medlarna har arbetat hårt och seriöst i tre månader, och TU sa ja till slutbudet medan Journalistförbundet sa nej. Egentligen har medlarna gjort sitt. Jag är något förvånad över att Journalistförbundet nu anser att Medlingsinstitutet kan bidra med något eftersom de sagt annorlunda tidigare, säger han.
Agneta Lindblom Hulthén anser att avtalsförhandlingen med medlarna varit kontraproduktivt, men ”nu är det som det är”:
– Vi tycker att det är dåligt. Men nu har vi Medlingsinstitutet som medlare och då får de se till att lösa den här situationen. Vi ska inte behöva ta till ett varsel mot ett medlingsbud.
Orsaken till att Journalistförbundet sade nej till medlarbudet var att deras tre hjärtefrågor saknade tillfredsställande lösning – upphovsrätten, låglöne-stagnation och tryggheten för vikarier och visstidsanställda.
– Vi planerar för en konflikt, även om det inte är önskvärt. Men det är bättre att vara förberedda. Har det inte hänt något eller om arbetsgivarna börjar provocera – då kan det bli aktuellt med stridsåtgärd.
Tidningsutgivarnas Björn Svensson vill inte gå in på vilka åtgärder som planeras.
– Nej, det är ingenting vi går ut med, säger han.
Nästa möte med Journalistförbun-
dets förhandlingsdelegation ska hållas den 21 juni.