Gå direkt till textinnehållet

Förbjudet att använda material från utländska medier i Tanzania

I Tanzania är det nu förbjudet för inhemska medier att använda sig av material producerat av utländska medier, om man inte får ett speciellt tillstånd av regeringen.

I oktober är det val i Tanzania och så sent som i veckan meddelade president John Magufulis regering att lokala medier inte längre tillåts använda material från utländska medier, skriver International Press Institute.

Enligt de nya bestämmelserna behöver journalister tillåtelse från regeringen för att få använda sådant material.

Samtidigt behöver utländska journalister som vill samarbeta med lokala kollegor tillstånd från regeringen, samt ledsagas av regeringsutsända under sitt arbete i landet.

Annons Annons

– Genom att genomföra sådana här absurda regler inför valet försöker regeringen censurera kritiska röster och nyheter i medierna, samtidigt som man förvägrar sina egna medborgare rätten till information. Det här är ännu ett slag mot pressfriheten i landet, säger Ravi R. Prasad, IPI-direktör. 

Reportrar utan gränser (RUG) rankar Tanzania på plats 124 av 180 i sitt senaste pressfrihetsindex.

Enligt RUG har pressfriheten försämrats kraftigt sedan John Magufulis valdes som president 2015. Inget av de andra 180 länderna i rankingen har fallit lika kraftigt de senaste åren, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos