Gå direkt till textinnehållet

Föräldralediga fick för lite lön

En medarbetare på Upsala Nya Tidning upptäckte att företaget betalat för lite i löneutfyllnad under hans föräldraledighet. Nu ersätter arbetsgivaren övriga som fått för lite pengar.

Arbetsgivaren ska betala en del av föräldralönen de fyra första månaderna av ledigheten. Fram till och med mars i år var löneutfyllnaden på dagspressområdet fyra månadslöner minus 120 föräldralöneavdrag.
Men Johan Heimer på UNT upptäckte att arbetsgivaren betalat ut för lite pengar till honom när han var föräldraledig.
– Jag började titta på lönebeskedet och slängde iväg en fråga på mejlen om jag verkligen fått rätt lön, säger han.
Det visade sig att UNT hade gjort 120 föräldralöneavdrag och därefter fullt löneavdrag. Han fick alltså aldrig den överskjutande delen upp till fyra månadslöner.
I Johan Heimers fall rörde det sig om cirka 2 000 kronor.

Det företaget hade förbisett var att trots att månadslönen är konstant har månaderna olika många dagar. Johan Heimer hävdade att han hade rätt till löneutfyllnad även för månader med 31 dagar.
De lokala förhandlingarna på UNT slutade i oenighet och fallet prövades centralt.
Efter centrala förhandlingar enades Journalistförbundet och Medieföretagen om att Heimer och klubben tolkat avtalet rätt.
– Avtalstexten är inte alltid kristallklar och det är ibland svårt att tolka den, säger Karin Wetterstrand, personalchef på Norrköpings Tidningars Media (NTM) . Vi bad därför de centrala parterna att kolla det här. Nu när vi fått besked rättar vi i efterhand och ser till att alla som drabbats får rätt lön.
Karin Wetterstrand önskar att arbetsmarknadens parter ansträngde sig mer för att skriva så tydliga avtal som möjligt.
– Det är så onödigt att vi ska behöva bråka om sådant här. Branschen har ju andra viktiga frågor att ägna sig åt.

De centrala parterna har inte kunnat enas i en annan tolkningsfråga om avtalets regler om föräldralön. I det senaste kollektivavtalet, som gäller från och med den 1 april 2013, förlängdes tiden för löneutfyllnad från fyra till sex månader för föräldrar som varit anställda i minst två år.

Två personer på UNT som varit anställda i mer än två år började sin föräldraledighet före den 1 april i år. Enligt NTM har de bara rätt att få löneutfyllnad i fyra månader.
I dessa och andra enskilda fall har tvisten lösts lokalt och medarbetarna tillerkänts löneutfyllnad i sex månader. Enligt arbetsgivarna rör det sig dock om undantag och den principiella oenigheten mellan parterna kvarstår.
– Journalistförbundet hävdar att eftersom det inte finns ­någon överenskommelse om övergångsregler så ska det nya avtalet börja gälla direkt, även för dem som inledde sin föräldra­­­ledighet före 1 april. Om de har föräldraledighet kvar att ta ut och även i övrigt uppfyller villkoren för föräldralön så har de rätt till den under en period om totalt sex månader. På den här punkten är vi inte eniga med Medieföretagen, säger Ragnar Forsén, ombudsman på Journalistförbundet.

 

FAKTA

Dagspressavtalet

  • När du tar tjänstledigt i samband med barns födelse, adoption eller tagande av fosterbarn, så kallat föräldraledigt, utgår ersättning från Försäkrings­kassan på 80 procent. Enligt det gällande avtalet för dagspress skjuter arbetsgivaren till en särskild löne­utfyllnad som ligger på omkring 10 procent, så att den sammantagna ersättningen under tjänstledigheten ligger omkring 90 procent.
  • Du får löneutfyllnad under fyra månader om du varit anställd i ett år och sedan april i år under sex månader om du ­varit anställd i över två år.  Detta gäller oavsett anställningsform.
  • Löneutfyllnaden består av 4 respektive 6 månadslöner minus 120 respektive 180 föräldralöneavdrag beräknat per dag.
  • De sex månader som ligger till grund för månadslönerna kan dock bestå av 184 dagar, eftersom vissa månader har 31 dagar. Föräldralöne­avdraget görs dock bara under 180 dagar (6 månader x 30 dagar), och sedan ska den kvarvarande delen av månadslönerna betalas ut utan avdrag.
  • Fråga löneavdelningen. Löneutfyllnadstiden är alltså kalendermånader, men avdraget görs per dag. Fråga din löneavdelning. Alla avtalsområden har olika skrivningar men samtliga innehåller löneutfyllnad i någon form.
Fler avsnitt