Gå direkt till textinnehållet

Folket vill kringgå lagen om anställningsskydd

Uppsägningarna på Folket I morgon onsdag inleds de centrala förhandlingarna om uppsägning av all personal utom tre personer på tidningen Folket. Hasse Ekman och Johan Petersson från den lokala journalistklubben berättar för Journalisten om hur de lokala förhandlingarna stupade.

Två veckor och fyra förhandlingstillfällen, sen lämnade arbetsgivaren förhandlingsbordet. Den lokala journalistklubben på Folket uttrycker ilska och besvikelse över arbetsgivarens beteende såväl inför som under förhandlingen.

Journalisten har tidigare berättat om uppsägningarna av de flesta av de 16 anställda på sörmländska tidningen Folket. Du kan läsa de artiklarna här och här. Tidningen ska bli en endagarstidning i stället för en sexdagarstidning.

I slutet av april, efter knappt två veckors förhandlingar och fyra förhandlingstillfällen, avslutades de lokala förhandlingarna. I morgon 30 maj inleds de centrala förhandlingarna.

Annons Annons

– Arbetsgivaren erbjöd ytterligare tre månaders uppsägningstid för två personer om vi skrev på protokollet före sista april. Men de personerna var då 54 år och en av dem har nu hunnit fylla 55 år. Eftersom hon fyllt 55 får hon sex månaders längre uppsägningstid eftersom förhandlingarna inte avslutades sista april, säger Johan Petersson.

De som har fyllt 55 år och jobbat minst tio år på företaget har totalt 14 månaders uppsägningstid, det vill säga sex månader mer än maximala uppsägningstiden för dem som är 54 eller yngre. Den andre personen fyller 55 i augusti.

– De har inte erbjudit oss någonting i de lokala förhandlingarna. Inga avgångsvederlag, ingen avtalspension, ingen arbetsbefrielse under uppsägningstiden, inte ens avräkningsfrihet om man får ett nytt jobb, berättar Hasse Ekman.

Under de lokala förhandlingarna valde arbetsgivaren dock plötsligt att låta ytterligare en tjänst finnas kvar, utöver chefredaktör och politisk chefredaktör. Tjänsten, en ”multijournalist med planerings- och beställaransvar” ska planera tidningen, göra mallar, göra nyhetsvärdering, skriva artiklar med huvudsaklig inriktning på sport, redigera tidningen, och ska dessutom ha kontakten med frilansar och med tryckeriet.

– Det var förmodligen en miss när de lade varslet. De behövde någon som kunde redigera tidningen och göra mallarna, säger Johan Petersson.

Den person på tidningen som har längst tid på företaget och därför enligt las ska erbjudas den tjänsten är Hasse Ekman, som jobbat på Folket i 34 år. Han är i dag nattchef, men anses av arbetsgivaren inte vara kvalificerad. Arbetsgivaren vill kringgå las och tillsätta en annan person på tjänsten.

– Det är väl sportbiten som jag inte jobbat med, resten kan jag ju, säger Hasse Ekman.

I journalistklubben är man besviken och bitter över arbetsgivarens agerande under förhandlingarna.

– De har inte lyssnat på oss och de har skött hela den här processen väldigt illa, säger Johan Petersson.

– Man hade önskat att vi hade kunnat lösa detta i någon sorts samförstånd. Vid tidigare sparpaket har de som slutat alltid fått någonting extra utöver det centrala kollektivavtalet. Men inte denna gång, när alla ska sluta, säger Hasse Ekman.

Sedan 2003 ingår Folket i Eskilstuna-Kurirenkoncernen.

Fler avsnitt
Fler videos