Gå direkt till textinnehållet

”Folk vågar inte ens uttala sig om tacotrenderna”

I en vältajmad granskning har tidningen Handelsnytts reporter Anni Alm satt fokus på meddelarfriheten i handeln: ”Det finns en tystnadskultur.”

Handelsnytts granskning ”Tystnaden i handeln” släpps i ett läge när meddelarfriheten åter är uppe på agendan efter att den privata vårdkoncernen Attendo tystat en visselblåsare. En vältajmad publicering, men idén har funnits länge, berättar Anni Alm.

– Vi har tänkt på det här i många år. När reportrar börjat på Handelsnytt har man reagerat på att så himla svårt att få folk att prata, även om helt vanliga saker. Jag har intervjuat många anställda i olika branscher, men aldrig varit med om att varit så tyst, säger hon.

– Det går att förstå att man vill vara anonym om det handlar om stora missförhållanden, kritik mot en arbetsgivare. Det tråkiga är när man inte vågar uttala sig ens om de senaste trenderna i tacohyllan. Det säger något om branschen.

Annons Annons

Handelsnytt bevakar också lager. Att få lagerarbetare att uttala sig är enklare.

– Det är väl för att det är en manlig bransch och mycket fasta anställningar, medan det i butik jobbar många unga tjejer på visstidsanställningar och deltider. Du kan bli av med dina timmar om du gör minsta lilla grej, tänker de. Jag tror att mycket handlar om det.

En enkät med skyddsombud som Anni Alm gjort visar att bara tio procent av de butiksanställda upplever att de kan prata fritt med medier.

– Och en tredjedel har policys om att man inte får prata med medier alls, om någonting. Det är anmärkningsvärt.

Enkäten visar också att folk på arbetsplatser med mycket visstidsanställningar är mer rädda för repressalier om de går till medier.

Hur är kunskapen ut bland butiksanställda om deras demokratiska rättigheter?
– Jag tror att unga människor ofta inte har så stor koll på rättigheter överhuvudtaget. Det blir också en tystnadskultur på vissa ställen, om man får höra att man inte får prata med medier eller om folk får gå om de säger ifrån.

Handelsnytts reportrar är vana vid att citat de skickar till intervjupersoner skickas vidare av dem till chefer eller pressavdelningar. Även i helt okontroversiella ämnen.

För att hitta intervjupersoner och case gäller det att ligga i.

– Man får ringa väldigt många tills man får napp. Det kan vara lättare att ringa en man, de är snabbare att ställa upp. Men för de unga tjejernas röster får man anstränga sig lite mer. Det är sorgligt att deras vardag inte syns i medier för att de är rädda att uttala sig, säger Anni Alm.

– Det är en ganska osäker bransch med mycket osäkra anställningar. Folk sover med mobilen under kudden för att kunna hugga fort. Så det finns rätt mycket missförhållanden att granska.

Vad skulle kunna förändra tystnadskulturen?
– Det är svårt att säga. Men tryggare anställningar tror jag gör att folk vågar säga ifrån mer.

Vad var svårast i den här granskningen?
– Att få folk att prata!

Fler avsnitt
Fler videos