Gå direkt till textinnehållet

”Folk följer SR-uppropet noga”

Redan före uppropet ”Vems SR?” fanns en livlig diskussion om frågorna om rasism och representation på SVT, säger journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg. RÄTTAD

Uppropet från ett 50-tal nuvarande och tidigare SR-medarbetare följs ”väldigt noga” av medarbetare på systerföretaget Sveriges Television, säger Hanna Nyberg som leder journalistklubben på SVT.

– Men redan innan fanns det en väldigt livlig diskussion om de här frågorna. Vi har till exempel bjudit in SVT programdirektör Eva Beckman till vårt höstmöte för att prata om ”vitt i rutan”: representation bland SVTs programledare. Den diskussionen fanns oberoende av SR-uppropet.

– Kommer det ett upprop på SVT är det jättebra, vi backar det.

Annons Annons

Nyberg har också fått mejl från medlemmar med mycket tankar om frågorna, med förslag på vad som bör göras. Hittills har klubben inte ställt några konkreta krav på företaget.

Hanna Stjärnes första inriktningsbeslut som vd 2015 var att SVT ska öka mångfalden i personalen. Hur bedömer ni att det har gått?
– Det har gått framåt om man tittar på mätningar, från 18 till 22,5 procent av medarbetarna har idag minst en förälder som är född i ett annat land. Men det är fortfarande under genomsnittet i Sverige, och det kan ju vara att man har en pappa som är född i Danmark.

Hanna Nyberg menar att det på SVT finns chefer på högsta nivå som är mycket intresserade av frågorna om representation/mångfald.

– Sedan är frågan vilket utrymme man har att jobba med representation i en pressad vardag. Den tiden finns inte alltid på redaktionerna.

SVT har också anställt Seher Yilmaz, som tidigare drev Rättviseförmedlingen, med uppdraget att arbeta med SVTs Sverigespegling.

”Nyhetsmedier måste ge en verklig bild av verkligheten, och därför få in en bredd av erfarenhet och kunskaper. Det betyder inte att det bara är vissa som har nya nätverk eller språk. Vi behöver ställa den frågan till alla, i stället för att förutsätta att det endast är någon som exempelvis ser ut som jag som kan bidra till att vi bättre kan spegla hela Sverige”, sade Yilmaz till Journalisten i en intervju tidigare i år.

Hanna Nyberg:

– Det handlar inte bara om var man är född. Men vi jobbar med tv, att folk kan identifiera sig med fler de ser i rutan är jätteviktigt. Det är precis det här vi ska prata med Eva Beckman om. Det handlar om etnicitet, men också om vilken dialekt man har, var man kommer från i Sverige. Det känns som att det är en lite trött rekrytering när det handlar om vilka som får klättra och synas, som får de riktigt bra posterna.

SVT ska nu gå igenom ett stort antal kommande rekryteringsprocesser utifrån ett likabehandlingsperspektiv. Journalistklubben anser att SVT också borde granska 100 programförslag: vilka blev verklighet?

En tredje aspekt, vid sidan av rasism inne på arbetsplatsen och representation i rutan, är hur publiken uppfattar SVT, menar Hanna Nyberg.

– Är vi för alla? Det är en aspekt som behöver lyftas.

Fotnot: I en tidigare version stod det felaktigt att SVT ska igenom 100 redan gjorda rekryteringar ur ett mångfaldsperspektiv. Det stämmer alltså inte.

Fler avsnitt
Fler videos