Gå direkt till textinnehållet

Fojo-samarbete för att lyfta hot mot kvinnliga journalister

På lördag hålls ett seminarium på bokmässan i Göteborg om kvinnliga journalisters utsatthet för hot och hat. Seminariet är ett resultat av ett nytt samarbete mellan Fojo i Kalmar och Jämställdhetsmyndigheten.

– På Fojo har vi arbetat med de här frågorna länge, berättar Hanna Andersson, moderator vid det kommande seminariet. 2017 fick vi pengar från Kulturdepartementet för att arbeta med att rusta journalister för att bättre klara hot och hat i arbetet. Men även om det projektet avslutades 2020 insåg vi att vi måste fortsätta jobba med den här frågan, och det har vi gjort bland annat på våra kurser.

Tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten kommer Fojo nu att anordna flera panelsamtal för att lyfta kvinnliga journalisters arbetsmiljö.

– Vi tar ett avstamp på bokmässan för att få en bild över läget, bland annat genom vittnesmål från utsatta kvinnor. Medicinjournalisten Amina Manzoor ska berätta om vad hon utsatts för.

Annons Annons

Hanna Andersson säger att den enkät som Lunds universitet gjorde i fjol bland medlemmar i Journalistförbundet visade att kvinnliga journalister ofta utsätts för grövre hot och att många av dem kände en ovilja att fortsätta att rapportera om vissa frågor

– Men det är viktigt att kvinnliga journalister kan känna sig fria och trygga i sin arbetsmiljö.

Vid panelsamtalet på bokmässan medverkar förutom Amina Manzoor även Oskar Björkenfeldt, Lunds universitet, Line Säll, Jämställdhetsmyndigheten och Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning.

Även vid de kommande MR-dagarna i Göteborg kommer Fojo och Jämställdhetsmyndigheten att ta upp de kvinnliga journalisternas arbetsmiljö och hur hat och hot drabbar dem i yrket.

Fotnot: MR står för mänskliga rättigheter

Fler avsnitt
Fler videos