Gå direkt till textinnehållet

Fojo föreslår internationellt center mot hat och hot

Efter en pilotstudie föreslår Medieinstitutet Fojo ett internationellt nav i Sverige med uppdrag att förebygga hat och hot mot journalister.

Fojos studie som är finansierad av Utrikesdepartementet visar att det finns goda skäl att inrätta ett internationellt center mot hat och hot i Sverige.

”Det finns ett enormt behov av att samarbeta, hitta aktuella tekniska lösningar och samordna arbetet mot de repressiva krafter som tagit kontroll över internet”, säger journalisten Marika Griehsel som varit projektledare för pilotstudien, i en kommentar.

Navet är tänkt att vara en fristad med visionen att skydda och stödja professionella nyhetsförmedlare mot nättroll, och ska också fungera som ett kunskapscenter där verksamma journalister ska hitta vägar för faktagranskning och kontrollera vem som står bakom budskap och vilka metoder som används.

Annons Annons

Ett annat område som centret skulle kunna verka inom, är att pressa de stora sociala medier-företagen att bli transparenta och ta ansvar för hur deras plattformar används i länder med autokratiska regeringar, så att mänskliga rättigheter och pressfrihet följs. 

Fler avsnitt
Fler videos