Gå direkt till textinnehållet

FN-kritik mot Khashoggirättegång

Elva män står åtalade för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. FN har uttalat att rättsprocessen inte är ”tillräckligt rättvis”.

I torsdags inleddes rättegången i Riyad, Saudiarabien efter mordet på den regimkritiska journalisten i Istanbul den 2 oktober i fjol. Fem av elva åtalade män riskerar dödsstraff, rapporterar flera medier.

Samtidigt ifrågasätts rättssäkerheten i mordutredningen och rättegången. Människorättsorganisationer som Amnesty International har krävt en oberoende, FN-ledd utredning av mordet.

FNs kommissionär för mänskliga rättigheter upprepar nu kravet på en oberoende utredning med internationell inblandning. Talespersonen Ravina Shamdasani säger samtidigt att rättegången inte är tillräckligt rättssäker, enligt Al-Jazeera.

Annons Annons

Samtidigt har tv- och filmsajten Netflix fått kritik för att ha gjort ett avsnitt av den amerikanska komikern Hasan Minhajs talkshow Patriot Act, där han tog upp Saudiarabiens inblandning i mordet på Khashoggi, otillgängligt för saudiska tittare.

”Det som verkligen gör dessa nya mediehus speciella är att de struntar i sitt grundläggande uppdrag och i stället låter ängslighet och ekonomiska intressen styra. Och sedan vägrar de svara på frågor från riktiga journalister”, skriver DNs ledarskribent Lisa Magnusson om Netflix agerande.

Fler avsnitt
Fler videos