Gå direkt till textinnehållet

Flest dödade journalister i Syrien och Mexiko

Syrien och Mexiko toppar årets lista över hur många journalister som dödats under 2017, enligt Reportrar utan gränser.

– Det är anmärkningsvärt att Mexiko ligger så högt, eftersom det brukar vara krigförande länder som ligger högst i statistiken, säger Jonathan Lundqvist (bilden), ordförande för Reportrar utan gränser.

Men det Jonathan Lundqvist vill poängtera i den dystra utvecklingen internationellt när det gäller pressfrihet, är framför allt hur Turkiet satt i system att fängsla journalister.

– Turkiet har fullständigt detroniserat sin pressfrihet. Det är oerhört cyniskt och är ett vapen för att visa journalister som är verksamma vad som händer om de inte gör som president Erdogan vill.

Annons Annons

Mer än hälften av världens fängslade journalister finns i fem länder, där Kina och Turkiet ligger högst.

Siffrorna för 2017 ser ytligt sett bättre ut än föregående år när det gäller antalet dödade och fängslade journalister.

– Men det beror till stor del på att den öppna krigföringen minskat i till exempel Syrien, inte på att det blivit bättre för journalister. De flesta har redan lämnat landet eller är döda, säger Jonathan Lundqvist.

Att antalet dödade journalister är så högt i Mexiko beror på att korruptionen ökat och att brottssyndikat har fått mindre respekt för journalister.

– Få av morden utreds, det finns inget intresse av att hitta förrövare.

– Det har också hänt något i och med den teknologiska utvecklingen. Nu för tiden är inte makthavare beroende av journalister för att föra ut sina budskap, det sköts genom Twitter, Youtube osv.

Två journalistmord av annan karaktär under 2017 är mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia som dödades av en bilbomb i oktober, efter att under en lång tid granskat den politiska makten på Malta, samt givetvis mordet på svenska Kim Wall i Danmark.

När det gäller svenska Dawit Isaak som fortfarande sitter fängslad i Eritrea efter 16 år, säger Jonathan Lundqvist att det är frustrerande att det har gått ett år till utan att han frigivits.

– Men jag är ändå väldigt glad över att frågan lever. De svenska medierna är duktiga på att lyfta frågan, och det gör att det inte blir lika lätt för politikerna att begrava den.

 

FARLIGASTE LÄNDERNA:

Totalt har hittills 65 journalister dödats under 2017, enligt Reportrar utan gränser.

Så många journalister har dödats i dessa länder 2017:

Syrien          12
Mexiko         11
Afghanistan   9
Irak                8
Filippinerna   4

… och här är flest journalister fängslade:
Kina            52
Turkiet        43
Syrien         24
Iran             23
Vietnam      19

Fotnot: Enligt CPJ (Committee to Protect Journalists) är antalet fängslade journalister i Turkiet 73. Enligt Reportrar utan gränser är siffran cirka 100, varav minst 43 är fängslade på grund av sitt journalistiska arbete.

Läs hela Reportrar utan gränsers rapport här.

Fler avsnitt
Fler videos