Gå direkt till textinnehållet

”Flera hot mot oberoende fackförbundspress”

De oberoende fackförbundstidningarna är under press – samtidigt som de måste nå ut bättre med sin journalistik. Det menar Alexander Armiento, ordförande för föreningen Fackliganyheter.nu.

Föreningen Fackliganyheter.nu bildades 2001 och fick sitt namn efter den sajt som länge varit föreningens enda verksamhet. Fackliganyheter.nu är en samlingssajt för 20 redaktionellt fristående fackförbundstidningarnas nyheter.

Snart lanseras en ny sajt, modernare och bättre anpassad för mobiler och läsplattor.

Samtidigt ska föreningen Fackliganyheter.nu få en breddad roll, för att bättre kunna uppfylla uppdraget att "stärka intresset för fackliga nyheter samt verka för att belysa den fria fackförbundspressens viktiga roll och ge den större tyngd i samhällsdebatten".

Varför behövs det?

– Det finns flera hot mot den självständiga arbetsmarknadsjournalistiken. Ett handlar det om att den redaktionella självständigheten ibland utmanas av ägare. Det andra är en resursfråga. Fackförbundspressen känner av att ägarna vill hålla i pengarna och det kan leda till nedskärningar, vilket vi också sett exempel på, säger Alexander Armiento, chefredaktör för tidningen Publikt och ordförande för Fackliganyheter.nu.

– Vi som jobbar inom fackförbundspressen märker också att samtidigt som vi står för en oberoende bevakning av arbetsmarknaden med hög kvalitet, får den relativt lite genomslag.

Hur ska ni göra för att ge fackförbundspressen en tyngre roll?

– En liten sak i sammanhanget är att vi gör om sajten. Vi har också idéer om att bli mer aktiva i opinionsbildningen om fackförbundspressen roll. Och kanske ordna någon form av mötespunkter, det kan bli kunskapsseminarier eller något annat. Det blir en fråga för styrelsen och medlemmarna att diskutera och kläcka ytterligare idéer.

Fackliganyheter.nu ska även se över frågan om ett namnbyte. Styrelsen ska också undersöka möjligheten att ta över ansvaret för branschdagen Fackförbundspressens dag.

Fler avsnitt
Fler videos