Gå direkt till textinnehållet

Flera attacker mot medier i Washington

Sönderslagna kameror och hot som ”mörda medierna” inristade i en dörr på Capitolium. Det är några av de attacker mot medierna som skedde i samband med attacken mot kongressbyggnaden i Washington. Nu fördömer Utgivarna attackerna mot journalister. (UPPDATERAD)

Ingen kan ha missat det som hände i Washington natten till torsdag när Trump-supportrar, och det man tror är milisgrupper ute på högerkanten, stormade och tog sig in i Capitoleum.

The New York Times rapporterar nu hur en rad journalister och andra medierepresentanter på platsen fick utså attacker och hot. Flera av journalisterna inne i byggnaden tvingades ta skydd på säkra platser under flera timmar.

En video från en Bloomberg-reporter visar hur en folksamling attackerar ett kamerateam, skriker ”ge er av härifrån”, medan de slår sönder utrustning.

Annons Annons

Paul McLeod, reporter på Buzzfeed News, delade ett foto på hur några hade slagit sönder utrsutning och hängt upp en kamerasladd i ett träd som souvenir.

En annan mobb skrek ”CNN suger” medan de stampade sönder utrustning som var märkta med AP:s logotyper. AP har också bekräftat för NYT att deras utrustning har stulits och slagits sönder.

Inga medier har i skrivande stund rapporterat om några allvarligare skador på journalister.

”Vi ser med bestörtning på hur journalister angrips utanför USA:s parlament, hur reportrar jagas bort och hur sändningsutrustning förstörs. Det är helt oacceptabelt att media inte kan nyhetsförmedla om maktövertagandet i Vita huset utan att utsättas för våld av en mobb som inte respekterar politiska och juridiska processer”, säger Utgivarnas styrelseordförande Thomas Mattsson i en kommentar.

”Utgivarna i Sverige har många gånger kritiserat diktaturer när dessa stater inte förmått respektera det fria ordet. Att vi nu ska tvingas göra det igen gällande just USA, oroliga för våra egna utsända medarbetare och för kollegorna från amerikanska medier, är faktiskt skandalöst.”

 

Fler avsnitt
Fler videos