Gå direkt till textinnehållet

”Fler tekniskt kunniga behövs på redaktionen”

Till Dagens Nyheters granskning om lekplatser byggde reportern Kristoffer Örstadius appen ”Lekplatsgranskning” som kan användas av föräldrar för att tipsa tidningen.

Varför byggde du en app och inte en sajt?
– Vi tror att en app är rätt sätt att nå småbarnsföräldrar som är ute på lekplatser. Den undersökning vi presenterar i dag, och som vi beställde från Socialstyrelsen, visar på ett stort problem med säkerheten på lekplatser. Över 15 000 barn skadas varje år. Vi behöver läsarnas hjälp för att kunna gå vidare och undersöka vad som är felet. Föräldrar har mobilen i fickan och ser de något kan de plocka upp den och tipsa oss.

Är det svårt att göra en app?
– Jag är programmerare i grunden, vilket underlättar. Men det är inte så svårt som man tror. Jag byggde den under en helg.

Är det viktigt att det finns tekniskt kunniga journalister på redaktionen?
– Det behövs folk på redaktionen som både är journalister och tekniskt kunniga. Inför valet gjorde jag Valfrågekollen på DN.se, som hade tre miljoner visningar.

Räcker det med att vara kunnig på tekniken?
– Det är en fördel om man har erfarenhet som journalist eftersom man då gör en journalistik avvägning då man gör olika tekniska satsningar. Men det är viktigt att man har kvar traditionella sätt att ta kontakt med redaktionen som mejl och telefon så att det inte krävs en app.

Fler avsnitt
Fler videos