Fler mediemän utreds

17 november, 2017

#metoo Anklagelserna mot enskilda män i mediebranschen fortsätter, samtidigt som ett särskilt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp inom journalistkåren startats.

Sportbladet rapporterade igår om att en SVT-medarbetare på en tidigare arbetsplats anklagats för sexuella övergrepp. Minst två kvinnor ska vänt sig till sina chefer och beskrivit sexuella övergrepp som mannen ska ha gjort sig skyldig till, enligt Sportbladet. SVTs sportchef Åsa Edlund Jönsson uppger till Sportbladet att hon inte har nog med information för att fatta beslut om medarbetarens framtid på SVT.

Samtidigt har Expressen brutit med den frilansmedarbetare som nyligen polisanmäldes för ett 14 år gammalt påstått sexuellt ofredande (som Medievärlden rapporterat om) – en anmälan som omedelbart lades ner eftersom det eventuella brottet är preskriberat. Nya anklagelser mot mannen ligger enligt Medierna i P1 bakom att Expressen nu avslutat samarbetet med mannen.

Samtidigt som nya anklagelser alltså kommer mot enskilda män startade igår ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp inom journalistkåren, i linje med de tidigare uppropen #tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt. Den hemliga Facebookgruppen Deadline samlar in vittnesmål och många journalister delar där med sig av anonymiserade berättelser. Den har i skrivande stund runt 3 600 medlemmar. 

#metoo

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies