Fler kommunikatörer än journalister

3 april, 2013

Journalistförbundet har ungefär 14 000 medlemmar som jobbar som journalister, borträknat studenter och pensionärer. Uppgifterna om hur många som arbetar med kommunikation och PR är osäkra, men troligtvis rör det sig om 20 000.

Föreningen Sveriges kommunikatörer har 5 800 medlemmar som framför allt jobbar i organisationer och som konsulter.

Föreningen har försökt att ta reda på hur många kommunikatörer det finns i Sverige. SCB, Statistiska centralbyrån, är inte till någon hjälp eftersom de klumpar ihop journalister och kommunikatörer. Därför begärde föreningen för några år sedan att ett företag inom affärsinformation skulle ta fram adresslistor på de som titulerar sig kommunikatörer. Den siffra de fick fram var att det finns ungefär 20 000 kommunikatörer i Sverige.

– Med på listan kan det även finnas folk som står i köpcentrum och säljer telefonabonnemang och inte skulle kunna vara medlemmar hos oss. Men vi brukar uppskatta att det finns 20 000 kommunikatörer i Sverige och att 5 800 är medlemmar hos oss, säger Jeanette Agnerud, pressansvarig på Sveriges kommunikatörer.

Enligt uppgifter som institutet Pew Research Centre tagit fram finns det i USA fyra gånger så många som jobbar inom PR som det finns journalister. År 1980 var det lika många som jobbade inom journalistik som PR.

(Rättad siffra)

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Åsa Ohlsson ons, 2013-04-03 16:16
Jag håller inte med om att 20 000 är dubbelt så mycket som 14 000. 42 % mer, javisst. Men dubbelt så många skulle innebära 100 % fler. Om vi nu ska vara lite noga med siffror. Och det ska vi väl?
Inlagt av Johan Lagerlöf ons, 2013-04-03 17:12
Pär, du skriver: ”20 000 innebär att det finns nästan dubbelt så många kommunikatörer som journalister: ungefär 42 procent fler.” Jag tror du och jag har lite olika uppfattning om vad ”nästan dubbelt så många” betyder. Om du har tio bollar och jag har sju, menar du då på fullaste allvar att du har nästan dubbelt så många? När du i stycket efter skriver att det är ”fyra gånger så många” i grupp A som i grupp B, törs jag då lita på att vi menar samma sak med det uttrycket? :-) Annars är det intressant att det verkar finnas så många kommunikatörer i förhållande till journalister.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies