Gå direkt till textinnehållet

”Filmförbud följer ett mönster”

Turkiska myndigheter förbjöd snabbt de turkiska medierna att rapportera med rörliga bilder från platsen för självmordsbomben i Sultanahmet i Istanbul igår. ”Det följer ett tidigare mönster. Följden blir en myndighetsbaserad rapportering”, säger svenske frilansen Tomas Thorén.

Tomas Thorén är baserad i Istanbul sedan länge och rapporterade direkt i Sveriges Radio efter terrorattacken i staden igår.

Vilka restriktioner fanns på de turiska medierna rapportering?

– Det kom ganska tidigt, som det ofta gör vid de mest våldsamma händelserna här i Turkiet. Som jag förstod det handlade det framför allt om spridning av bilder och videor på händelsen. Myndigheterna motiverade det som vid tidigare tillfällen med att man vill undvika att panik sprids och att nationen sätts i skräck, säger han.

Annons Annons

Det här är snarast rutin, alltså?

– Ja, det följer ett mönster. Vi har bland annat sett det vid attentatet i Ankara i oktober [då 97 människor som fackföreningar hade samlat till en fredsmarsch dog, reds anm.] och i gisslandramat där en åklagare togs som gisslan av vänsterextremister. Det var en närmast absurd situation där hela mediekåren fanns på plats, men hindrades från att rapportera.

Respekteras förbuden?

– Det jag hann följa av turkisk rapportering igår är att det rapporteras om händelsen, men det blir en ganska myndighetsbaserad rapportering. Journalisters frihet att själva dra slutsatser blir väldigt begränsad. Och det är den redan utan sådana här förbud, Turkiet har en medieverklighet som är väldigt hårt styrd.

– Men i det här fallet skiljer sig rapporteringen mellan turkiska och internationella medier ändå inte så mycket åt, vad jag kan se. Skillnaderna var däremot stora när det gällde Ankaraattentatet – då ställdes det mycket mer kritiska frågor i internationella medier om varför myndigheterna inte lyckats stoppa det. Nu är logiken lite annorlunda.

Hur fria är internationella medier generellt?

– Utländska journalister har en helt annan frihet än våra kollegor som jobbar åt medier i Turkiet. Ett par utländska journalister har råkat illa ut, framförallt i samband med bevakning av kurdfrågan, men generellt är internationella journalister relativt fria att rapportera i Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos