Syrjeva Berberi har sökt asyl i Sverige men vet inte om hon får stanna. FOTO: Tor Johnsson

Filmen som fick dem att fly visades i TV4

17 juni, 2015

I februari i år visade TV4 en videoinspelning med dold kamera där den tidigare Bois-spelaren Liridon Leci berättade att han kunde fixa fotbollsmatcher i Skandinavien och på Balkan. De två journalisterna bakom inspelningen har flytt till Sverige.

I augusti förra året fick Syrjeva Berberi och hennes kollega Entuela Capani i uppdrag av sin chef på aktualitetsprogrammet Ca Thu i TV-kanalen Agon Channel att granska uppgifter om fixade fotbollsmatcher. De kom i kontakt med Liridon Leci som 2013 stängts av från Landskrona Bois, misstänkt för att ha fixat matcher i Sverige och som nu bodde i Kosovo.

Vi träffar Syrjeva Berberi på bostadsorten, som hon vill hålla hemlig. Orsaken är att de personer som har hotat henne till livet kan ha kontakter i Sverige och hon vill inte ta den risken. Hon berättar för Journalisten om hur det gick till när de till slut fick mötet med Liridon Leci och kunde genomföra den dolda inspelningen.

De åkte bil från Tirana till Pristina i Kosovo i början av september och tog in på ett hotell. De kontaktade Liridon Leci över telefon.

– Vi utgav oss för att vara företagare som skulle starta ett spelbolag i Kosovo och ville prata med honom om uppgjorda matcher. Han avböjde eftersom han inte visste vilka vi var. Vi sa att om han ändrade sig så fanns vi på Sara Hotel i Pristina, berättar Syrjeva Berberi.

Följande dag tog de kontakt igen och nu gick han oväntat med på att träffas. Under mötet påstod Liridon Leci att han kunde fixa matcher i flera länder. Men det var inte allt han sade under den dolda inspelningen.

– Han berättade att han granskat oss. Efter vårt telefonsamtal kvällen innan skickade han någon till hotellet och lyckades få hotellpersonalen att lämna ut våra personuppgifter. Han visste var vår bil hade stått parkerad. Men uppenbarligen hade han inte fattat att vi var journalister. Än.

Allt finns med på den dolda inspelningen, där Leci också berättar om sina kontakter i kriminella kretsar.

”Om något händer mig, så kostar en kula 50 cent”, säger Leci på inspelningen.

Några timmar efter mötet stoppades de av två män. Männen visste vilka de var och hotade dem till livet.

– De gjorde klart för oss att om informationen vi fått kommer ut så ska vi betala med våra liv, säger Syrjeva Berberi.

Dagarna efter förstod de båda två att de var övervakade. Grannar och vänner noterade att män som talade med kosovodialekt stod utanför deras respektive hus. Syrjevas pojkvän blev brutalt misshandlad och hans bil förstörd. En bomb på en cykel hittades utanför Entuelas hus. Hennes make, som också är journalist, fick dödshot riktade mot hela familjen per telefon och familjens bil vandaliserades.

– Vi gick till polisen, som sa att vi fick ta ansvar för vår egen säkerhet eftersom det fanns ”stora spelare med i matchen”. Vi fick skylla oss själva att vi hade försatt oss i den situationen. ”Stora fiskar äter små fiskar”, sa polisen till oss, berättar Syrjeva Berberi. Det var då vi bestämde oss för att fly.

Agon Channel vågade aldrig visa den smyginspelade filmen. De tog med sig den till Sverige.

Efter att deras inspelning sänts i TV4 i februari (bilden, foto: TV4) fick de hot med sms från olika albanska nummer. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet även i Albanien och i Kosovo.

– Mitt liv och min karriär har slagits i spillror. Min pojkvän och min bror lägger inte någon skuld på mig, men deras liv har förstörts, säger Syrjeva Berberi.

Entuela Capani (bilden, foto: Elton Capani) bor på en annan ort i Sverige. Hon är några år äldre än kollegan och har flytt med sin make som också är journalist, och deras två barn. Vi når henne per telefon.

– Jag har arbetat som videoredigerare på albanska TV-kanaler sedan 2003. Det här var första gången jag egentligen var ute och jobbade i fält som reporter. Kanalen behövde någon som inte synts i TV för det här jobbet. Nu har jag gett upp hela mitt liv, min bostad, mitt jobb, mina vänner för att få trygghet. Jag kan inte återvända, säger Entuela Capani.

Läs mer om albanska journalister som flyr till Sverige i Journalistens artiklar Polisen skyddar inte journalister och Beskjuten i direktsändning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies