Filmade sjuka laxar – fälldes för intrång

9 november, 2018

Sportfiskaren och journalisten Mikael Frödin filmade en laxodling i Norge för en filmproduktion för ett friluftsföretag. För detta dömdes han till fängelse i 24 dagar eller 12 000 norska kronor i böter.

– Mitt uppdrag var att ta reda på om odlingsnäringen i Norge påverkar det ekologiska systemet och framför allt de vilda laxstammarna och dokumentera på plats hur det förhöll sig just utanför den här älven som heter Alta i Norge. Den journalistiska gärningen var att skaffa förstahandsinformation, säger Mikael Frödin.

Hans bilder på såriga laxar har spridits över världen.

Mikael Frödin, som är sportfiskare och bland annat har arbetat som skribent inom sportfiskepressen, dömdes för intrång i Norge.

– I domen säger man att jag hade kunnat gå upp till odlingsföretaget och med deras tillstånd kommit in till laxodlingen. Jag menar att även om de hade tagit mig till samma plats så hade informationen inte varit värd någonting ur ett journalistiskt perspektiv.

– Företaget såg aldrig när vi gjorde intrånget för ett år sedan, utan det upptäcktes när detta spreds på sociala medier, det fick ett stort genomslag. Då gick Fiskerimyndigheten till fiskföretaget och sa att de skulle anmäla. Egentligen tror jag inte att företaget var så intresserat av att anmäla, för de visste mycket väl hur det såg ut där och ville nog ha så lite publicitet som möjligt.

Kommer du att överklaga domen?
– Ja jag tror att vi gör det, eftersom domen är lite märkligt skriven. Min advokat tycker att det saknas underlag på flera håll.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies