Gå direkt till textinnehållet

”Fiktion är ett sätt att nå ut bredare om barns utsatthet”

Författarrollen har alltmer trängt undan journalistiken för Caroline Engvall – men hon skriver konsekvent in verkligheten i sina spänningsromaner.

Caroline Engvall har varit verksam som journalist i många år. Författare har hon varit sedan 2008, då storsäljaren 14 år till salu gavs ut, en verklighetsbaserad roman.

Hon har fortsatt skriva böcker som belyser barns utsatthet och ägnar mycket energi åt ett ideellt engagemang mot sexuellt utnyttjande av unga, speciellt på nätet.

I maj släpps Blodskam på Bonnierförlaget Forum, första delen i en ny trilogi spänningsromaner som utspelar sig i både Thailand – där Engvall och hennes familj bor på vinterhalvåret sedan många år tillbaka – och i Norrlands inland.

Annons Annons

– Även den lyfter temat som jag brinner för, utsatthet och hemligheter. Blodskam startar i Thailand med en scen jag satt och lekte fram när min familj spelade beachvolley, om en tvåbarnsmamma som drunknar. Men som visar sig vara något annat än man trott. Jag är fascinerad av fasader, vad som döljer sig bakom ytan, säger Caroline Engvall.

Varför skriver så många journalister spänningsromaner?
– Personligen älskar jag deckare och har alltid gjort. Jag var ett blygt barn som skrev i stället för att prata – och upptäckte att man kunde bli journalist och fortsätta skriva.

– Vi journalister möter många levnadsöden, ser mycket bakom kulisserna, bilder som inte visar sig stämma. Vi har mycket research gratis.

Hjälper det journalistiska hantverket dig som deckarförfattare?
– Ja, genom att jag har en grundläggande nyfikenhet både på samhället och människor i stort. Och jag har ett upparbetat nätverk. Som hårt specialiserad journalist lever jag med frågorna om barns utsatthet dygnet runt, jag får kontakter som jag kan lyfta in i mina karaktärer.

Allt du skriver är mer eller mindre verklighetsbaserat?
– Ja. Böckerna är en kanal för att använda jag tar del av, jag bakar in researchen. Det finns inga gränser för mig just nu, mellan skrivande och mitt andra liv där jag blivit en talesperson i de här frågorna.

Varför böcker, från början?
– Jag föreläste mycket om det som händer barn och unga på nätet. Många tänker att det händer inte mina barn, bara andras. Jag jobbar med att sprida kunskap om det kan drabba precis alla barn. Genom att lyfta in det i fiktionen får jag en chans att sprida det budskapet bredare och kan göra skillnad för fler, säger Caroline Engvall.

Fler avsnitt
Fler videos