Fem tjänster hotas DD när fackförbund flyttar produktionen

11 september, 2018

Fem tjänster riskerar att försvinna från Dala-Demokratens redaktion efter att Svenska Elektrikerförbundet och Svenska Målareförbundet sagt upp avtalet om produktionen av förbundens medlemstidningar. UPPDATERAD

Fyra journalister på Dala-Demokraten har på uppdrag av de två LO-förbunden producerat facktidningarna Elektrikern och Målarnas Facktidning. Dessutom har avtalet finansierat en femte journalisttjänst på DDs redaktion. Nu har förbunden sagt upp avtalet med DD för att i stället lägga produktionen i LO Mediehus.

– Det var dämpad stämning på personalmötet igår. Folk har behov av att prata. Ingen hade sett det här komma. Beskedet jag fått är att beslutet inte handlar om ekonomi eller något missnöje med tidningarna, säger Eric Salomonsson som är ordförande för Dala-Demokratens sektion inom Mittmedias journalistklubb.

Beskedet kommer samtidigt som Mittmedia aviserat om nya besparingsåtgärder. Så sent som i förra veckan kallades sektionen till MBL-information om en ny organisation som innebär att två tjänster vakanssätts åtminstone till våren, enligt Eric Salomonsson.

Fackliga förhandlingar om de fem tjänsterna på DD inleddes i fredags.

Per-Håkan Waern är förste vice ordförande på Elektrikerförbundet. Han bekräftar att inget missnöje med DDs journalister eller produktion finns från förbundens sida:

– Tvärtom, vårt önskescenario är att alla ”våra” journalister skulle erbjudas att följa med över till LO Mediehus. Skälet till att vi flyttar produktionen är att att vi vill hamna i ett LO-sammanhang igen. Det finns redan fem fackförbundstidningar på LO Mediehus, vi tror att vår redaktion skulle passa bra där, säger han.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies