Fastlansar uppmanas kontakta lokala klubbarna

29 mars, 2012

SR i AD Gårdagens dom i Arbetsdomstolen rörande Linn Ohlsson kommer att påverka alla större redaktioner. Det säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

F-skattare finns inne på de flesta större redaktioner i landet och domen rörande Linn Ohlsson kommer att påverka deras anställningsförhållanden. Det tror åtminstone Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Det är inte bara Sveriges Radio som har satt i system att låta journalister bli uppdragstagare i stället för arbetstagare inne på redaktionerna.

– Det förekommer överallt. Kanske inte på mindre lokaltidningar och tidskrifter, men på de större redaktionerna, säger Jonas Nordling.

Dessa kan komma att påverkas av gårdagens viktiga dom i Arbetsdomstolen, där AD konstaterade att SR-medarbetaren Linn Ohlsson har en fast anställning i bolaget, trots att hon hade ett uppdragskontrakt och arbetade som F-skattare på SR Göteborg.

– Rent konkret innebär domen att man inte kan gå runt lagstiftningen på det sättet som arbetsgivarna har gjort. Man måste hålla isär på uppdragstagare och arbetstagare. Det finns frilansar som är anlitade på ett helt korrekt sätt, men det finns många som egentligen ska ha en tillsvidareanställning, säger Jonas Nordling.

Sveriges Radio anser att detta handlar om ett enskilt fall och att man inte kan dra några slutsatser av domen ännu.

– Tvärtom, detta är allt annat än ett enskilt fall. AD är väldigt tydlig med att man inte kan använda uppdragsanställningar på det här sättet, säger Jonas Nordling.

Vad kommer att hända med dem som nu arbetar som så kallade ”fastlansar” med f-skattsedel inne på redaktionerna?
– I den bästa av världar kommer arbetsgivarna att erbjuda dem anställningar. Men jag befarar att de kommer försöka hitta på nya sätt att slippa anställa dem. Det vore oansvarigt.

Om man arbetar som f-skattare inne på en redaktion, vad ska man göra nu?
– Man ska ta kontakt med sin lokala klubb, och klubben ska ta kontakt med förbundet. Det går inte att säga på förhand vilka som ska erbjudas anställningar och vilka som är anlitade på ett korrekt sätt. Varje enskilt fall måste bedömas.

Jonas Nordling räknar med att det handlar om flera hundra f-skattare inne på redaktionerna. Det finns dock dem som är där på korrekta grunder.

– En sak vill jag betona. Arbetsgivare brukar försöka lasta över saker på facket, och säga att det ”blir tvingade” till att göra saker som varken de eller medarbetarna vill. Därför är det så bra att det finns en AD-dom om detta. Det är inte Journalistförbundet som tvingar arbetsgivaren att göra så här, det är lagen, säger Jonas Nordling.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
SR i AD

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies