Gå direkt till textinnehållet

Fasta anställda kan bli vikarier på HP

Sparpaketet på Stampen kan medföra att fast anställda journalister blir uppsagda för att sedan erbjudas vikariat. På Hallandsposten riskerar två personer uppsägning. ”Vi vill inte att någon ska hamna på bar backe”, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk (bilden).

Som Journalisten berättade i fredags är det nu klart hur många och vilka som får avgångsvederlag på tidningarna i Stampen Local Media som ska spara in 60 redaktionella tjänster varav 40 på Göteborgs-Posten.

På Hallandsposten är besparingen nio journalisttjänster av drygt 30, men hittills har bara sju kunnat lösas på frivillig väg. Två får avgångsvederlaget som innebär uppsägningstiden arbetsbefriad. Ytterligare några kommer att arbeta vid det centrala redigeringsnavet på TTELA i Trollhättan, eller har sagt upp sig.

– Det handlar om två personer där vi inte är klara med förhandlingarna och därför går det inte att säga hur det kommer att lösas, säger Åsa Montan, ordförande i journalistklubben på Hallandsposten.

Annons Annons

Samtidigt uppstår två långtidsvikariat på Hallandsposten i samband med ledighet. Om de två journalisterna sägs upp kommer de att kunna erbjudas vikariat i enlighet med Las, och därmed jobba vidare på tidningen på visstidsanställningar. Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten vill inte kommentera utan hänvisar till Stampen Local Medias HR-avdelning:

– Ingen ska behöva lämna utan någonting, vi vill inte att någon hamnar på bar backe, men hur det ska lösas och om det innebär att fasta medarbetare i stället erbjuds långtidsvikariat går inte att säga nu. Förhandlingarna sker samordnat med övriga tidningar i Stampen Local Media, säger Viveka Hedbjörk.

Förhandlingarna har enligt journalistklubbens ordförande Åsa Montan skett i samförstånd.

– Det har varit väldigt lite konflikt och vi har upprättat en turordningslista utan något krångel. Det är jättetrista tider och det är förstås hemskt tråkigt att så många försvinner från tidningen, men dialogen med arbetsgivaren har varit bra, säger hon.

– Det blir en utmaning att klara bevakningen med färre journalister, men vi kommer att ha ett samarbete med de övriga tidningarna om materialet för kultur, sport, inrikes och utrikes i del två i papperstidningen, och kunna fokusera på den lokala nyhetsjournalistiken i del ett. Vi kommer att byta material och får bland annat tillgång till GPs inrikes- och utrikesmaterial vilket kommer att avlasta redaktionen, säger Åsa Montan.

Fler avsnitt
Fler videos