Färre uppsägningar än befarat på GP

5 september, 2014

Nedbemanningen på Göteborgs-Postens redaktion om 40 tjänster kommer att kunna lösas med färre uppsägningar än befarat. På fredagen informerades personalen.

Som Journalisten tidigare berättat genomför Stampen Local Media ett stort sparpaket som innebär 60 färre tjänster på redaktionerna, varav 40 på Göteborgs-Posten.

I söndags löpte tiden ut för att ansöka om avgångsvederlaget som består av uppsägningstiden arbetsbefriad. Nu står det klart att 24 personer på GP har sökt avgångsvederlag.

– Tillsammans med de sex redigerare som flyttar till centralredigeringen på TTELA i Trollhättan, samt de personer som har gått i pension under våren och sommaren och de som vi vet går i pension fram till nästa sommar, det vill säga de som fyller 67, så är vi uppe i 38 tjänster enligt våra beräkningar, säger Jan Arell, förhandlare för journalistklubben på GP.

Det skulle kunna innebära att två personer blir uppsagda.

– Vilka det blir är inte klart men arbetsgivaren driver kvalifikationskravet hårt, säger Jan Arell.

– Det är sorgligt att 40 tjänster försvinner från redaktionen men det hela verkar kunna ske under förhållanden som är långt från så illa som vi först befarade.

De som får avgångsvederlag ska sluta sista september vilket innebär att den nya organisationen ska vara igång om mindre än en månad.

– Hur det ska gå till vet vi inte. Vi fortsätter att förhandla organisationen och har identifierat vilka avdelningar där det uppstår luckor. Omorganisationen kommer att innebära att ett dussintal journalister får byta tjänster och några av posterna måste återbesättas snabbt, säger Jan Arell.

Om det finns risk för uppsägningar på övriga tidningar i Stampen Local Media är oklart. På Hallandsposten har två sökt och fått avgångsvederlag, på Hallands Nyheter fyra och på Bohuslänningen en. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies