Gå direkt till textinnehållet

Färre bidrag till Guldspaden

160 bidrag till 2020 års Guldspadar har lämnats in. 25 av bidragen rör coronapandemin. När spadarna ska delas ut är fortfarande oklart.

Att antalet inskickade bidrag minskat från 186 förra året till 160 i år är kanske inte oväntat, eftersom pandemin pressat redaktionernas nyhetsbevakning.

– Det är färre än förra året, men riktigt imponerande med tanke på alla de svårigheter coronapandemin fört med sig. Att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget är något vi alla kan vara tacksamma för, säger Kicki Hultin, sammankallande i Guldspadejuryn, i en kommentar.

Precis som förra året är konkurrensen hårdast i kategorin storstadstidning där 41 granskningar tävlar om en spade.

Annons Annons

– Men med tanke på att den svenska journalistkåren kritiserats för dålig och rentav mesig bevakning av pandemin kan det vara värt att nämna att runt 25 av de inlämnade granskningarna är covid-19-relaterade, säger Kicki Hultin.

I början av april offentliggörs vilka granskningar som gått till final, men när spadarna ska delas ut är fortfarande oklart. Det årliga Grävseminariet med Guldspadegala hålls normalt på våren, men det är förmodligen utsiktslöst i år på grund av pandemin.

– Vi hoppas förstås alla att kunna ha en fysisk Guldspadegala, men när det blir av vet vi inte ännu. Kanske blir det i höst, säger Kicki Hultin till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos