Gå direkt till textinnehållet

Fängelse för kritisk rapportering i Somaliland

Chefredaktören och en reporter på dagstidningen Hubaal i Somaliland har dömts till fängelse och böter för rapportering om bland annat presidentens hälsotillstånd. Domen fördöms av det somaliska journalistförbundet och Reportrar utan gränser.

Hubaals chefredaktör Hussein Abdullahi och reportern Mohamed Ahmed Jama har dömts till fängelse och böter för förtal av diplomater och av Somalilands president.

Abdullahi dömdes till två års fängelse och motsvarande 10 000 kronor i böter, medan Jama fick ett års fängelse och 5 000 kronor i böter.

De två journalisterna döms för två artiklar publicerade i januari och juni i år. Den första artikeln avslöjade att etiopiska diplomater i Somalilands huvudstad Hargeisa ägnade sig åt narkotikasmuggling under skydd av sin diplomatiska status. Den andra artikeln uppgav att Somalilands president Ahmed Mahmud Silanyas var vid dålig hälsa.

Brottsrubriceringarna är förfalskning, publicering av falska uppgifter, förtal samt förtal av nationell ledare.

Reportrar utan gränser fördömer domarna och kräver att journalisterna släpps fria.

”Fängslandet av Abdullahi och Jama är ett allvarligt brott mot yttrandefriheten”, uppger Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Omar Faruk Osman, generalsekreterare i det somaliska journalistförbundet, kritiserade också domsluten:

”Domen mot Hassan Hussein Abdullahi och Mohamed Ahmed Jama är inte bara ett brott mot deras rättigheter och pressfriheten. Syftet är att skrämma medierna i Somaliland till tystnad”, sade Osman i ett uttalande.

Fler videos
Fler avsnitt