FOTO: Tor Johnsson

Fälls för missvisande bildval

21 september, 2021

GRN-beslut TV4 fälls för att vid två olika tillfällen, genom sitt bildval, gett tittarna en felaktig bild av händelser. Exempelvis visade de bilder på Antifa som vandaliserade, medan man pratade om Trump-anhängare i ett nyhetsinslag.

Ett av inslagen som fälls sändes i Nyhetsmorgon i februari och handlade om Trumpanhängare. 

Inslaget inleddes med ett kort nyhetstelegram där nyhetsuppläsaren bland annat sa att runt om i USA rapporteras ett mindre antal demonstrationer som har genom förts av Trump-anhängare, som ifrågasätter valresultatet.  

Samtidigt visades bilder på svartklädda demonstranter med flaggor på vilka det stod ”antifascist action”. Man visade även bilder på svartklädda personer som slog mot fönstren på ett hus, vissa fönster var trasiga.

Anmälarna är kritiska till att man i inslaget talade om att Trump-anhängare hade slagit sönder det demokratiska högkvarteret i Portland, medan man visades bilder på Antifa, som vandaliserade. 

TV4 har förståelse för att inslaget kunde verka förvirrande och beklagar detta, man tog också senare bort bilderna. 

Granskningsnämnden anser att TV4 genom bildvalet gav tittarna en felaktig bild, inslaget blev därmed missvisande och strider mot kravet på saklighet. 

TV4 fälls också för ett inslag om organisationen Black Lives Matter från slutet av januari där man berättade att organisationen tilldelas 2020 års Olof Palme-pris. 

Nyhetstelegrammet illustrerades med bilder på grupper av demonstranter. En del av dem satte eld på den amerikanska flaggan, och på flera av bilderna syntes flaggor tillhörande nätverket Antifa. 

På en bild syntes en banderoll med texten "Justice" och även delar av namnet "Manny". 

Anmälarna anser att inslaget gav en felaktig bild av organisationen och visade bilder på våldsamheter begångna av Antifa. Men också att det anspelade på rasistiska stereotyper om svarta människor som laglösa personer. 

Gällande det här inslaget anser dock TV4 att bildvalet var okej, vilket framstår av deras yttrande. 

TV4 menar att de hade hämtat bilder från bildbyrån Associated Press som avsåg protester mot polisbrutalitet från Tacoma i USA, och på de bilderna syntes demonstranter med en banderoll med texten ”Justice 4 Manny”, som syftade på Manuel Ellis som avled efter ett polisingripande i juni 2020. 

Bilderna avslöjade inte vilka andra rörelser eller organisationer som samlats i Tacoma för att demonstrera mot polisbrutalitet samma dag. 

Granskningsnämnden konstaterar att bilderna från demonstrationer där nätverket Antifas flagga syntes, och bilder på personer som brände den amerikanska flaggan, gör att det framstår som att Black Lives Matter var delaktig i just denna demonstration. 

TV4 kan inte heller i sitt yttrande visa tillräcklig grund för varför bildsättningen var relevant för nyheten, menar nämnden.

Nämnden anser därför att framställningen blev missvisande och att inslaget strider mot kravet på saklighet. 

Inslaget var inte, enligt nämndens mening, uppenbart kränkande mot människor med viss etnisk tillhörighet och strider därför inte mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ole Jörgen Thronbor ons, 2021-09-22 23:18
Det är skrämmande att en så stor nyhetsredaktion som TV4 inte har bättre koll. Eller är det rent av avsiktligt? Finns det någon sammanställning någonstans där man kan se alla granskningar som görs mot media i Sverige?
Inlagt av Helena Giertta tors, 2021-09-23 09:56
Hej Du kan titta under flikarna här intill: Beslut från GRN och Beslut från MEN. MEN är mediernas eget självsanerande system och granskar publicitetsskador. GRN är en myndighet som kontrollerar att särskilt etermedier följer de regler som finns i sändningstillstånden.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies