Gå direkt till textinnehållet

Fälls efter våldsam film mitt på dagen

I den svartvita filmen Attentatorn som visades i SVT mitt på dagen förekom en rad våldsamma skjutscener, bland annat med barn inblandade. Granskningsnämnden anser att den bryter mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Den svartvita filmen Attentatorn från år 1954 handlar om tre attentatsmän som planerar att skjuta USAs president. I filmen som sändes under dagtid förekommer en rad våldscener, där folk skjuter andra till döds med pistol, rullar ihop dem i en matta och bär ut dem. Man skjuter även ihjäl en med k-pist.

En av scenerna innehåller ett barn som är inblandat i skottlossning med dödlig utgång. Anmälaren är kritisk till att filmen sändes mitt på dagen.

SVT försvarar sig bland annat med att den aktuella sändningen var 65 år gammal. Samt att den är producerad så att publiken inte skulle uppmuntras att känna sympati för brottslingar, sensmoralen var ”brott lönar sig inte”. Med dagens ögon var inte heller våldet speciellt realistiskt eftersom det varken innehöll kulhål eller blodstänk, skriver SVT.

Granskningsnämnden anser dock att filmen sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar. ”Även om de aktuella skottlossningsscenerna var svartvita och det inte förekom något blodstänk eller andra närgångna skildringar av våld anser nämnden att sekvenserna, bland annat den där attentatsmannen Johnny försökte skjuta ett barn, får anses vara av sådan karaktär att de kunde uppfattas som skrämmande för yngre barn”, skriver nämnden i beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos