Fackmedlemmar vill ha oberoende tidningar

23 oktober, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar En undersökning som Fackförbundspressen har låtit göra visar att de flesta medlemmarna i fackförbund vill ha en oberoende förbundstidning.

Journalisten har i en rad artiklar granskat Lärarförbundets hantering av organisationens tidningar. Enligt en undersökning som föreningen Fackförbundspressen gjort bland medlemmar i fackförbund vill medlemmarna ha tidningar som arbetar efter journalistiska principer. Det skriver Fackförbundspressens styrelse på DN Debatt idag.

Förbundsmedlemmarna fick ta ställning till om de vill ha en tidning vars innehåll styrs av fackförbundets ledning och är i linje med övrig information från förbundet eller en tidning med en självständig redaktion som fritt kan granska förbundet och dess ledning.

I undersökningen svarade 61 procent att de vill ha en självständig tidning. Endast 10 procent vill ha en tidning som är styrd av förbundsledningen.

”Fria medier behövs mer än någonsin. Därför är det viktigt att svensk fackföreningsrörelse, inte minst ett förbund som organiserar lärare, värnar de krafter som bidrar till demokrati och fri åsiktsbildning. En viktig del i det är att slå vakt om den fria och granskande kvalitetsjournalistik som förbundens egna tidningar står för – och som deras medlemmar vill ha”, skriver styrelsen för Fackförbundspressen i debattartikeln.

Här kan du läsa ett längre reportage, som publicerades i senaste numret av Journalisten, om turerna på Lärarförbundet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies