Cumhuriyets redaktion i Istanbul. FOTO: Tor Johnsson

Fackligt anslutna journalister sparkade på Cumhuriyet

2 december, 2021

Åtta journalister som är medlemmar i det turkiska journalistförbundet TGS har sagts upp på dagstidningen Cumhuriyet, kort efter att det första kollektivavtalet på 18 år tecknats på tidningen.

Det rapporterar Europeiska journalistfederationen, EFJ. Det turkiska journalistförbundet TGS tolkar uppsägningen av åtta journalister som ett straff mot facklig organisering på tidningen. Cumhuriyets styrelse hänvisar dock till ekonomiska skäl.

Som Journalisten rapporterat tog ultranationalister hösten 2018 över det som kallats Turkiets sista fria tidning, då maktstriden i Cumhuriyets styrelse föll ut till president Erdogans fördel. Över ett dussin journalister sade samtidigt upp sig från tidningen.

Cumhuriyets chefredaktör Aykut Küçükkaya säger att styrelsen beslutade om uppsägningarna utan hans vetskap, och kräver att journalisterna återanställs.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies