Fackklubbar: "Varför
stöder ni Stampen?"

16 januari, 2018

Journalistklubbarna inom Schibsted och Bonnier News vill att de egna arbetsgivarna förklarar varför de stöder Stampens vägran att betala ingångna avgångsvederlag till tidigare anställda.

Som Journalisten berättat har Medieföretagen gått till Arbetsdomstolen för att Stampen ska slippa betala ingångna avgångsvederlag på sammanlagt drygt två miljoner kronor till 16 tidigare medarbetare.

I ett gemensamt uttalande begär nu klubbarna på Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Aftonbladet och Svenska Dagbladet att de egna tidningsföretagen ska förklara varför de genom Medieföretagen stöder Stampens beteende.

De skriver:

Att bryta avtal strider mot grundläggande rättsprinciper och riskerar dessutom att skada framtida uppgörelser på hela den svenska arbetsmarknaden.  

Mediehusen har de senaste åren gått igenom ett stålbad. På några av landets största arbetsplatser för journalister har man ändå lyckats undvika uppslitande uppsägningar. Lösningen har varit att ett antal medarbetare frivilligt har gått med på att sluta – fått avgångsvederlag – och därigenom räddat företag och kollegors anställningar. Att arbetsgivare skulle kunna komma på idén att vägra betala påskrivna avgångsvederlag har varit otänkbart. Ändå är det vad Stampen håller på med.

Vi är starkt kritiska till att Stampen Local Media, med 13 tidningar utöver Göteborgs-Posten, använder en tidigare företagsrekonstruktion för att försöka göra tidigare ingångna avtalsvederlag värdelösa. Samtidigt som till exempel Stampens huvudägare Peter Hjörne på senare tid kunnat plocka ut stora personliga ersättningar och inkomster ur det rekonstruerade företaget, upp mot 10,5 miljoner kronor, så ser det ut som Stampen försöker lura ett antal tidigare medarbetare på redaktionsgolvet. ”Tidningen har pengar, men saknar betalningsvilja. Vi har ju alla jobbat här mellan 20 och 28 år och så slutar det så här”, säger en av medarbetarna som inte fått ut sitt avgångsvederlag.

De 16 tidigare medarbetarna på Stampen har självklart Journalistförbundet bakom sig. Det som förvånar oss är att våra egna arbetsgivare, som själva framgångsrikt använt sig av avgångsvederlag, genom sin organisation Medieföretagen stöder Stampens beteende. I Medieföretagens styrelse sitter Magnus Jansson från Bonnier och Ingrid Schoerner från Schibsted. Därför kräver vi nu att företrädarna för Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Svenska Dagbladet och Aftonbladet går ut och förklarar sig.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies