Gå direkt till textinnehållet

Facket: ”HD sköter sparpaketet snyggt”

20 tjänster ska bort på Helsingborgs Dagblad fram till 2015. Ett erbjudande om avgångsvederlag på upp till två årslöner kommer att gå ut i augusti. Journalistklubben anser att HD sköter besparingarna på ett snyggt sätt.

Antalet tjänster på HD ska minskas med 20 fram till 2015, det beslutade bolagsstyrelsen på onsdagen.

I ett första skede kommer tio tjänster att försvinna redan i år. Fem av dem på kundtjänsten som centraliseras. Det innebär att lokalredaktionerna inte längre kommer att ha någon kundtjänst. Fem tas från sidproduktionen. Redigeringen ska ses över och antalet sidor kommer troligen att minska.

Ytterligare åtta tjänster försvinner med naturliga avgångar fram till 2015.

Annons Annons

Målsättningen från HD är att ingen ska sägas upp. Ett erbjudande om att ansöka om avgångsvederlag kommer att presenteras i augusti.

Så här ser avgångsvederlagen ut:

• För dem som har arbetat minst 20 år på företaget är erbjudandet två årslöner.

• För dem som har arbetat kortare än 20 år är erbjudandet 18 månadslöner.

Erbjudandet går ut till alla oavsett ålder, men avgångsvederlagen ska först godkännas av ledningen.

– Det är ju förstås tråkigt med ett sparpaket. Men vi är glada över att man försöker lösa det med naturliga avgångar och erbjudande om avgångsvederlag. Det är snyggt skött av arbetsgivaren, säger Hedvig Juhasz Toth, ordförande i journalistklubben på HD.

– Jag är glad att man inte går på den nya trenden med uppsägningar, som på Bonnier. Det här gör att man vidhåller HD-andan.

Det finns förstås en viss oro bland medlemmarna, särskilt bland redigerarna som har många frågor om den översyn av sidproduktionen som ska göras, berättar Hedvig Juhasz Toth, men tillägger att sparpaketet är näst intill oundvikligt.

– Det vore övermaga av mig att påstå att det här sparpaketet inte behövs. För fem tio år sedan hade jag sagt till ledningen att ’vänta med ett sparpaket, det kommer en högkonjunktur’. Men så kan man inte göra längre i tidningsbranschen. Branschen är så oförutsägbar.

– Jag har full förståelse för att ledningen gör så här, och jag är glad att man väljer att lösa besparingarna på det här sättet. Jag är glad att jag jobbar här och inte på Bonnier, säger Hedvig Juhasz Toth.

Förhandlingarna om omorganisation och översyn av sidproduktionen inleds i dag torsdag.

Fler avsnitt
Fler videos