Gå direkt till textinnehållet

”Facken hävdar att man pratat omställning länge”

Journalister från hela världen bevakar FNs klimattoppmöte i Madrid som pågår mellan den 2 och 13 december. En av dem är Linda Flood på Arbetets utrikessajt Arbetet Global.

Madridmötet blir det första klimatmöte som Linda Flood åker till. Hon kommer att vara på plats 8-11 december för att bevaka hur facken arbetar med så kallade gröna jobb.

Vilken är Arbetet Globals ingång i klimatfrågorna?
– Jobben. Klimatförändringarna kommer att förändra hela den globala arbetsmarknaden och har redan börjat göra det. Det är jättespännande. Just nu pratas det om hur man ska skapa gröna jobb, vilka industrier som ska försvinna och vilka nya som ska skapas.

Hur ser diskussionen ut inom den industrifackliga världen?
– Utåt vill facken visa upp att man går i bräschen, att det är viktigt med en social dialog och att man gemensamt med företag och stater måste genomgå den här omställningen. Facken hävdar att man pratat om omställningen länge. Men kritiker menar att facken också har hållit hårt på jobben, särskilt i tunga industrier. Starka fack har försvarat bilindustrijobb och kolgruvejobb. Där ligger frågan. Men saken är ju att det är jättebråttom, man kan inte hålla på och prata i några år till.

Vad ska du konkret göra på plats?
– Jag ska bevaka framför allt tre seminarier, med representanter från olika länder, som handlar om vikten av schysst omställning, det som kallas ”just transition”. Spanien är ett land som har lyfts fram som ett gott exempel. Man stängde ner 26 kolgruvor vid årsskiftet, och hade samtidigt en tydlig plan för att förmedla nya, grönare jobb.

– Enligt ILO kan 26 miljoner nya gröna jobb skapas det närmaste decenniet, medan 6 miljoner kan försvinna. EUs arbetsmarknadsbyrå har räknat fram att sysselsättningen kan öka med 0,5 procent med grön omställning. Så trots att många framför allt ser omställningen som ett hot tror jag att det kan gå bra, om de finansiella instrumenten från stater och företag finns.

Hur intresserade är era läsare av klimatfrågan?
– Om man fokuserar på arbetsmarknadsfrågorna och de fackliga frågorna är det intressant för dem. Vi ser att så fort vi har skrivit om klimat har det lockat till läsning. Det är kul att vi har en egen vinkel, jag måste inte springa på allt i Madrid.

Vilka blir utmaningarna på plats?
– Jag tror det här kommer att vara den största kongressen jag varit på. Men jag pratar flytande spanska, så det ska nog lösa sig. Jag är imponerad av klimatmötets kommunikation och press, hittills har det varit fantastisk information.

Fler videos
Fler avsnitt