Facebook kan få
mångmiljonböter för näthat

15 mars, 2017

Tysklands justitieminister föreslår att sociala medier-företag som inte plockar bort olagligt innehåll inom sju dagar ska kunna få böter på upp till 475 miljoner kronor.

Nyhetsbyrån AP rapporterar om det tyska förslaget som lades fram i går av justitieministern Heiko Maas. Maas anser inte att de frivilliga åtgärder som företag som Facebook och Twitter vidtagit för att rensa upp bland näthat och falska nyheter är tillräckliga. Han hänvisar till att Twitter bara tar bort en procent av de inlägg som anmälts av användare, medan Facebook tar bort 39 procent.

Förslaget om böter i hundramiljonsklassen skulle innebära att företagen måste utse en person som är ansvarig för att hantera klagomål – och som personligen kan riskera böter på fem miljoner euro om företaget inte följer uppsatta regler.

Åtgärderna kommer att läggas fram i ett lagförslag till parlamentet, säger den tyska justitieministern. Han ser inte att förslagen kan hota den tyska yttrandefriheten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies