Gå direkt till textinnehållet

Extraknäck – bara om chefen vill

Intresserad av extraknäck? Även om det finns delade meningar om hur lämpligt det är att medarbetarna tar andra uppdrag vid sidan av det ordinarie jobbet accepterar ofta arbetsgivaren visst extraknäck. Det visar Journalistens rundringning.

Intresserad av extraknäck?

Även om det finns delade meningar om hur lämpligt det är att medarbetarna tar andra uppdrag vid sidan av det ordinarie jobbet accepterar ofta arbetsgivaren visst extraknäck. Det visar Journalistens rundringning.

Bara medarbetaren bett om tillstånd och inte jobbar för konkurrerande medier.

Annons Annons

Krister Linnér, chefredaktör på Nerikes Allehanda i Örebro tillhör dem som inte är så förtjust i extraknäck. Han tycker att medarbetarna ska lägga ner sin kraft i NA, där de är anställda. Men han är beredd att pröva varje förfrågan för sig. Det har hänt att han godkänt att en reporter med specialkunskaper fått skriva en artikel till en annan tidning.

– Det är ingen stor fråga för oss eftersom det sällan är aktuellt. Det var mer förekommande förr.

Tidigare hände det att någon fotograf tog ett uppdrag för en kvällstidning. Det skulle Krister Linnér inte godkänna i dag.

– Jag ser kvällstidningarna som konkurrenter.

Torbjörn Bergmark, chefredaktör på Västerbottens-Kuriren säger att han i princip är stenhård när det handlar om extraknäck.

– Är det någon som vill ta ett annat uppdrag får vi diskutera det. Sedan ett år tillbaka har vi ett avtal som reglerar vilka uppdrag våra fotografer får ta. De får inte jobba åt konkurrenter och bland sådana räknar vi till exempel in Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och kvällspressen. Ska vi sälja egna nyhetsbilder så får det ske med en dags fördröjning.

Torbjörn Bergmark säger att det inte är så ofta som reportrar får erbjudande om uppdrag utanför VK.

På Norrköpings Tidningar gjordes en genomgång av extraknäcken för några år sedan.

– Då gjordes medarbetarna uppmärksamma på att det krävs tillstånd för uppdrag utanför tidningen, berättar chefredaktör Karl-Åke Bredenberg. Men vi tillämpar ingen islamsk rätt här. Givetvis kan man föra ett samtal med mig om det finns sådana önskemål. Varje fall är unikt.

Anders Hagquist, chefredaktör på Sydöstran, säger att hans regler är mycket enkla.

– Huvuddragen är att vi är öppna för det så länge det inte gäller konkurrerande medier eller att det blir så betungande att det går ut över det ordinarie arbetet. Men det förekommer inte så mycket. Vi har några medarbetare som skriver för andra tidningar.

Piteå-Tidningens chefredaktör Lennart Lindgren har ungefär samma syn på extraknäcken.

– Vi avgör från fall till fall. Det händer att reportrar från tidningar från sydligare delar av landet kommer hit för att göra reportage. I sådana fall ger vi tillstånd till någon fotograf att hjälpa till med fotografering.

Bosse Svensson, chefredaktör på Östersunds-Posten, berättar att han har en ganska liberal syn på extraknäck.

– Det beviljas från fall till fall och godkänns oftast om det inte gäller en konkurrent, om det inte går ut över ordinarie arbete och om det inte är för något kommersiellt syfte.

På Arbetarbladet i Gävle håller man på att utarbeta en skriftlig policy för vad som ska gälla. Chefredaktören Sven Johansson har samma regler som de flesta andra chefredaktörer vi pratat med.

– Vi gör avvägningar från fall till fall. Men det krävs tillstånd av mig.

Sven Johansson är dock en generös natur.

– Vi har några reportrar som arbetar för tekniska tidskrifter. Vi har också några som är krönikörer i andra tidningar. I de fallen vill jag att om medarbetaren exponerar sitt namn som krönikör ska det stå att vederbörande jobbar på Arbetarbladet.

Vad avtalet säger:

I avtalet mellan SJF och TU finns en paragraf (§3) som reglerar vad som ska gälla för extraknäck och bisysslor. Här är ett utdrag:

”Det åligger medarbetare att under arbetstiden helt ägna sig åt det företag, i vilket medarbetaren är anställd. Medarbetare får icke utan företagsledningens tillstånd medarbeta i annan dags- eller veckotidning eller i radio och television eller liknande.”

”Medarbetare får icke åtaga sig uppdrag eller bedriva verksamhet, som inverkar menligt på arbetet i tjänsten. Om en medarbetare avser att åtaga sig uppdrag eller bisyssla av mera omfattande slag, bör därför samråd med företagsledningen först ske.”

Det står också att en medarbetare inte får hindras att framföra sin mening i ekonomiska, politiska och kulturella frågor om han eller hon inte får komma till tals i den egna tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos