Gå direkt till textinnehållet

Expressen upp i förtalsmål idag

2013 granskade Expressen en rad personer som låg bakom främlingsfientligt hat på sajter som Fria Tider, Exponerat och Avpixlat. I dag går chefredaktören Thomas Mattsson (bilden) och tidningen upp i rätten mot den docent i Västra frölunda som avslöjades och nu stämmer tidningen på 150 000 kronor för förtal.

Till och med fredag hålls huvudförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Det var alltså 2013 som reportrarna David Baas och Christian Holmén avslöjade personer som ligger bakom hat på sajterna. En granskning som fick stort genomslag och där reportrarna också tilldelades Guldspaden och nominerats till Stora journalistpriset.

Jim Olsson, en docent från Västra Frölunda, som nu stämmer kvällstidningen var en av de anonyma debattörer som spred näthat. Expressen publicerade bland annat bilder när de konfronterade honom med frågor vid hans hem. Såväl Allmänhetens pressbudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON) har tittat på publiceringen och konstaterat att det som publicerats inte brutit mot god publicistisk sed. Saken anmäldes även till JK som lade ned utredningen.

”Nu blir det alltså huvudförhandling, och det är just hatsajten Fria Tider som samlat in pengar för att kunna driva den här processen. Reportrarna som skrev reportagen i Expressen kommer att vittna om sitt till och med prisbelönta arbete, och jag kommer att höras om varför det var så relevant att redovisa hur den – anonyma – främlingsfientliga opinionsbildningen bedrevs. Det samhällsproblemet aktualiseras ju hela tiden, fortfarande, så den här journalistiken är viktig att stå upp för”, skriver chefredaktören Thomas Mattsson i sin blogg på Expressen.

Annons Annons

I stämningsansökan yrkar Jim Olsson, förutom ett skadestånd på 150 000 kronor, på att tidningen ska ”införa fällande domar” i Expressen, KvP, GT och i nätupplagan på expressen.se.

Fler avsnitt
Fler videos