Expressen om säkerheten
kring Magda Gad

8 september, 2017

Expressens krigskorrespondent Magda Gad befinner sig i Raqqa i Syrien, där striden om IS-huvudstaden pågår. Ett farligt uppdrag – som omgärdas av mycket säkerhetsarbete, enligt Expressens redaktionschef Magnus Alselind. ”Vi jobbar för att riskerna ska vara så låga som möjligt”, säger han till Journalisten.

Utöver att publicera texter och filmer på Expressen i en så kallad dagbok som uppdateras dagligen, publicerar Magda Gad även filmer, bilder, intervjuer och lägesuppdateringar på sin Facebooksida som har över 112 000 följare. Tittare och läsare får följa med in i Raqqa och Magda Gad skildrar bland annat livet och den mycket allvarliga situationen för människor där under de pågående striderna.  

– Jobbar man i Raqqa går det aldrig att säga att det är helt säkert. Vi jobbar så mycket som möjligt för att riskerna ska vara så låga som möjligt, säger Expressens redaktionschef Magnus Alselind till Journalisten.

Han berättar att tidningen arbetar mycket förebyggande vad gäller säkerhet, med både interna och externa säkerhetsexperter. Medarbetare har gått säkerhetsutbildningar som anordnats av såväl privata säkerhetsbolag som Försvarsmakten. När Expressen har medarbetare på platser som Homs, Aleppo, Mosul eller Raqqa görs ”omfattande säkerhetsanalyser”. Tidningen tar också kontakt med andra mediebolag för att ta reda på hur de arbetar med säkerhetsfrågor på plats.  

– Magda Gad har en väldigt stor erfarenhet och ett stort kunnande. Hon bodde i Irak i månader innan offensiven mot Mosul inleddes förra hösten som hon rapporterade från. Hon var förberedd och hade skaffat sig kontakter, erfarenhet och acklimatiserat sig. Erfarenheten därifrån har hon stor nytta av nu i Raqqa.

Magnus Alselind uppger att Expressen inte hade skickat en medarbetare med ”mindre erfarenhet än Magda Gad” till Raqqa, och att det kontinuerligt förs en dialog mellan henne och redaktion i de beslut som fattas.

Tidigare i veckan skrev Magda Gad på sin Facebooksida att hon hade svårt att få tag på mat och vatten. Vilket ansvar har Expressen som arbetsgivare i den typen av situationer?

– Vi har hela tiden en speciell kontaktperson här som jobbar närmast Magda, och ytterligare personer finns. Jag kan av säkerhetsskäl inte kommentera hur man skickar pengar eller annat närmre. Både Magda och vi vill ta så lite risker som möjligt, samtidigt som hon drivs av att berätta, och vi måste ge röst åt de människor som annars inte skulle ha någon. Att jobba som journalist medför risker, vi försöker minska dem så mycket vi kan och ändå vara på plats.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Åsa sön, 2017-09-10 23:23
I den här typen av artiklar, som gäller säkerhet och redaktioners ansvar för säkerheten för olika typer av medarbetare, är det extra olyckligt att ni kallar stringers för korrespondenter och på så vis blandar ihop korten utan att låta läsarna få veta de egentliga förhållandena. Har reportern i fråga faktiskt blivit anställd på senare tid så att hon numera är korrespondent snarare än stringer? Eller fortsätter ni kalla frilansar med kontrakt för "korrespondenter" bara för att det ur tidningarnas synvinkel låter bättre om folk får tro att deras stringers är korrespondenter? En tidning som Journalisten - som bevakar journalisters arbetsvillkor - borde kalla folk för vad de är istället för att gå på andra redaktioners förfining av titlar där de låtsas att frilansmedarbetare med kontrakt är anställda. Det kan ju omöjligen vara er uppgift att föra läsarna bakom ljuset och låtsas att förhållandena är desamma för anställda (korrespondenter) och frilansar (stringers).
Inlagt av Lars Bergqvist mån, 2017-09-11 14:30
Om man som på bilden ovan befinner sig hos artilleriet, så är man ganska långt ifrån själva frontlinjen, helt ofarligt är det dock aldrig.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies