Gå direkt till textinnehållet

Expressen försvarar beslutet att publicera

Expressen klandras för att ha orsakat en journalist och regissör en oförsvarlig publicitetsskada. Expressens kulturchef Karin Olsson försvarar publiceringen, och uppger att hon hade publicerat även om hon visste att Mediernas etiknämnd skulle klandra dem.

Journalisten rapporterar här om Mediernas etiknämnds beslut att klandra Expressens publicering, där en kvinnlig journalist och författare beskriver en namngiven regissör och journalist som något av en tyrann.

Det handlar alltså om en text i april 2019 där Expressens kultursida publicerar en artikel, eller essä, av en författare vars bok skulle bli film med regissören och journalistens hjälp.

– Jag har ingen annan kommentar än att jag tycker fällningen talar för sig själv. Det finns inget mer att tillägga, säger han till DN.

Annons Annons

Ola Sigvardsson (MO), hade titeln PO när anmälan landade på hans bord. Han skriver i beslutet att det hade varit bra om anmälaren hade fått komma till tals i ett samtida bemötande.

–  Det är alltid bra om en person som angrips får komma till tals i ett samtida bemötande. Inte bara för personen i fråga, utan även för läsarna som får ta del av båda sidor. Men det är inte alltid ett samtidigt bemötande kan läka den publicitetsskada som uppstår, säger Ola Sigvardsson till Journalisten.

Hur menar du?

– Med tanke på den typ av beskyllningar som riktades mot anmälaren i den här artikeln är det tveksamt.

Vad skulle du säga måste till för att man ska publicera en sådan artikel?

– Om man vill publicera kritiska och nedsättande påståenden så bör man ha gjort det journalistiska arbetet, det vill säga att man har kollat upp sakuppgifterna. Sedan måste utgivaren göra en bedömning av om allmänintresset är så starkt att det motiverar att man utsätter en enskild person för den publicitetsskada som uppgifterna medför, säger Ola Sigvardsson.

Ola Sigvardsson. Foto: Tor Johnsson.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver själv om saken i en artikel. 

"Hade jag velat publicera Nn:s essä, även om jag visste att den skulle bli fälld av Mediernas etiknämnd? Svaret är ja. Innebär detta att det medieetiska systemet inte fungerar eller är verkningslöst? Nej, verkligen inte. Nn:s text kommer att tydligt märkas med fällningen, som i god ordning också publiceras i tidningen", skriver hon.

Hon konstaterar vidare att Expressen tyckte att Nn:s röst och upplevelse måste få höras, just precis på detta personliga, litterära sätt.

"Det tyckte nu inte Mediernas etiknämnd, vilket Expressen respekterar, men också beklagar", skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos