Expressen avslöjar näthatare

10 december, 2013

Expressen avslöjar namnen på flera av de anonyma skribenterna bakom sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Det är den så kallade Researchgruppen, som Expressen samarbetat med, som har knäckt identiteten på 6 200 anonyma användare av Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Researchgruppen har tittat närmare på de 1 500 som dagligen skriver på dessa sajter och 406 toppkommentatorer har identifierats.

Nästa samtliga av dessa är medlemmar i Sverigedemokraterna. Vad som förvånade Researchgruppen är att en så förhållandevis liten grupp kan ta så stort utrymme i den allmänna debatten.

Researchgruppen kommer att använda sitt material till en rapport och fortlöpande publicera nyheter på deras egen sajt. Namnen på dem som de lyckats ta fram kommer endast att publiceras när det är publicistiskt försvarbart, säger Martin Fredriksson från Researchgruppen till Expressen.

Researchgruppen är ett löst sammansatt nätverk av personer där flera har kopplingar till den autonoma rörelsen. Gruppen har förut samarbetat med SVT och YLE. Tidigare har gruppen avslöjat att en sexdömd pedofil stod bakom hatsajten Exponerat och att Säpo misslyckats med att skydda sina källor.

 

 

 

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan ons, 2013-12-11 16:05
Uppåt väggarna fel att publicera icke dömda, icke kriminella privatpersoner såhär då dömda, misstänkta grovt kriminella inte namnges och pixelereras. Att "stå för sina åsikter" är grovt missvisande det med, ska vi alla som yttrar oss visa legitimation så personer som inte håller med vid senare tillfälle kan uppsöka oss för att minsann ge en annan synpunkt på det? På internet står texten kvar, mycket som sägs kan vara ogenomtänkt, men det går att finna många många år senare, sådant slipper man i det verkliga livet då kommentarer glöms bort. Det går att tycka olika om rätt och fel, och hatsite eller informationssite men åsikter som sägs på privata bloggar behöver inte drabba människor som kan känna sig träffade, så att försöka påvisa att folk som skriver på dessa bloggar utgör så stort utrymme i den allmänna debatten är ett rent faktafel. Jag hoppas Expressen får stå tillsvars för sina övertramp och att detta inte utvecklar sig till någon värre än va det redan är.
Inlagt av Lisbeth Johansson tors, 2014-12-25 23:43
Ni måste ta hänsyn till att människor även utvecklas i sitt tänkande. Ingenting ät stillastående så att säga. Att människor skriver och debatterar innebär att de har ett intresse för ämnet. När man får tillräckligt med information om ett visst ämne så kan åsiktena helt förändras.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies